„A helyzet tragikus, a patakban az élővilág kipusztult” – ami befolyik, az kifolyik a pátyi szennyvíztelepről

„A helyzet tragikus, a patakban az élővilág kipusztult” – ami befolyik, az kifolyik a pátyi szennyvíztelepről

A szennyezett Füzes-patak Biatorbágynál (Fotó: Futó Gábor)

A biatorbágyi Madaras játszótér talán két méterre lehet a Füzes-pataktól, amelyet rendszeresen fekáliás masszával önt el a szomszédos Páty szennyvíztisztító telepe. Most is érezni lehet, hogy büdös. Kicsit távolabb nagymama játszik az unokájával, a gyerek kavicsokat dob a mederbe. Egy arra járó kutyás figyelmezteti őket, menjenek onnan, mert a víz egészségre káros lehet. Néha szemmel láthatóan szennyezett. A pátyi polgármester és a szolgáltató mégis egészen a napokig kitartott azon állítása mellett, hogy a telep jól működik, nincs túlterhelve, és határérték alatti a kibocsátása. 

A Pátyi Szennyvíztisztító Telep és a kapcsolódó csatornahálózat üzemeltetője a Daköv, Dabas és Környéke Vízügyi Kft. (a továbbiakban Daköv). Az elmúlt években egyre súlyosabb szennyezések történnek a szennyvíztelepről indulva a Füzes-patakon. A telep hivatalos tájékoztatása szerint üzemi hibák, haváriák miatt. 2021-ben és 2022-ben elvégezték a telep teljes villamos és gépészeti felújítását. Azonban mivel kapacitásbővítés nem történt, ez sem hozott eredményt, sőt a telepről kifolyó víz minősége bizonyos paramétereiben rosszabb lett, mint a felújítás előtt. 

Civilek háromszori közadatigénylése után nyilvánosságra került egy, a pátyi önkormányzatnak készült szakértői felülvizsgálati jelentés, amely szerint a telep jelentősen túlterhelt, ebből adódhat a szennyezések jelentős része. A szakértő azt is írta, hogy a szennyezés a folyás menti településeken (így Biatorbágyon) egészségügyi kockázatot is jelenthet. A szennyezés nem a pátyiak hibája, ők egyébként a Dakövnek az ország egyik legdrágább közműdíját fizetik, minek folyományaként spórolnak a vízzel, ami az átlagosnál töményebb szennyvizet eredményez. 

• Mit mondanak a tiltakozó civilek?
• Mire hivatkozott a szennyvíztisztító telep?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!