Mit lehet még mondani a párkapcsolatokról?

Mit lehet még mondani a párkapcsolatokról?

Paolo Genovese (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A Teljesen idegenek óta talán még kevésbé tartanánk jó szórakozásnak, hogy barátainkkal közösen kitegyük a telefonjainkat az asztalra, és együtt olvassuk fel az üzeneteket. Az olasz rendező, Paolo Genovese filmje meghódította a világot, számos feldolgozás készült belőle, köztük a magyar BÚÉK-kal. Genovese új filmjével, a Szuperhősökkel érkezett Budapestre, a Puskin moziban beszélgettünk vele.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyennek látja Paolo Genovese jelenlegi háborús helyzetet, mit hozhat a jövő? Hiszen a filmes piacot is felforgatta az egész, a szankciók érintik az orosz forgalmazást, így persze olyan orosz filmeseket is, akik adott esetben maguk is elítélik a háborút. Genovese kifejti, az egész művészvilágra hatással van és lesz a háború. Minden ilyen válság, háború vagy konfliktus egészen új narratívákat hoz magával. A koronavírus-járványról azt mondta, mindent láttunk és hallottunk. Ezzel szemben egy háborús konfliktus szerinte nagyon sok, kibontásra váró kérdést felvet. „A különféle döntésekről, ellentmondásokról, a háború őrületéről. Alkotóként ez foglalkoztat, van még mit elmesélni a jövőben. Főleg azért, hogy megértsük, mi történt, és ne feledjük el a borzalmait. A koronavírussal azért is nehéz mit kezdeni, mert a vírus magától terjedt, addig a háborúban minden egyes döntést az emberek hoznak meg, így mindez érdekes számomra is”, teszi hozzá.

A háború érinti közvetlenül a filmjeit is? – kérdezzük. Mondjuk azáltal, hogy nem mutatják be ezután Oroszországban? A korábbi filmjei kijöttek Oroszországban, mondja, a Szuperhősök valószínűleg nem fog. De ez kevéssé foglalkoztatja, Az sokkal inkább, mennyire megdöbbentő az egész helyzet. „Hogy egyetlen ember úgy dönthet, háborút indít egy másikkal szemben, emberek tömegeinek életét veszi el, és nem lehet őt megállítani. Ez sokkal inkább megérint, mint a filmjeim sorsa.”

• Nem lépünk ki túl könnyen a kapcsolatokból?
• Tervez filmet készíteni a járványidőszakról?
• Megrendezné ő maga a Teljesen idegenek amerikai feldolgozását? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!