Pedofiltörvény: lehet, hogy van még készülőben néhány ilyen botrány?

Pedofiltörvény: lehet, hogy van még készülőben néhány ilyen botrány?

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Miközben az ellenzék győzelemként élte meg, hogy a kormány felvetette a lehetőségét a Fudan Egyetemről szóló népszavazásnak, ezzel el is követett egy taktikai hibát – véli Novák Zoltán, a Méltányosság Elemzőközpont projektigazgatója.

Két versengő narratíváról beszélünk – kezdte az elemző. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon az orosz mintára homofób elemekkel kiegészített pedofilellenes törvénnyel átvették-e a tematizációs előnyt a Fudan Egyetem ügyével előlépő egyesült ellenzéktől.

– A Fudan Egyetem ügye régóta az első olyan téma, amit az ellenzék hozott fel viszonylag jól érzékkel, jól pozícionálta magát és meg tudta győzni arról a budapestieket, hogy nincs rá szükség. Vagyis a saját témája mellett és a saját terepén tudott érvelni – mondta Novák. Ám szerinte az ellenzéki térfélen taktikai hibát követtek el, mikor győzelemként értelmezték azt, hogy a kormányoldal nem zárkózik el a népszavazástól. Az elemző szerint a kabinet csak „odébb rakta időben” a referendumot, ami szerinte logikus is, elvégre egy sikeres, érvényes, a Fudant elutasító népszavazásnak mozgósító hatása is lehet. – Akkor tudnának ellenzéki térfélen többet kihozni a témából, ha sikerülne elhitetni a szavazóikkal, hogy ez a kör még nem futott le – mondta.

• Mi lehet a célja a Fidesznek a pedofiltörvénnyel?
• Vajon éket akarnak-e verni az ellenzéki együttműködésbe?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!