Pilz Olivér: „Nem a pénzről van szó, hanem a diákokról”

Pilz Olivér: „Nem a pénzről van szó, hanem a diákokról”

Pilz Olivér és tiltakozó tanártársai (Fotó: Tanítanék/Facebook)

A tanári bérek azért kerültek a figyelem középpontjába, mert az öregedő pedagógustársadalomnak nincs utánpótlása. Valójában azonban nem ez az oktatás fő problémája Pilz Olivér szerint. A Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a Magyar Hangnak adott interjújában azt fejtette ki, hogy már 2016-ban is azt hangoztatta: óriási mennyiségű és korszerűtlen tananyagot kell megtanítaniuk, ami lehetetlenné teszi a XXI. század követelményeihez való alkalmazkodást.

Bírálta, hogy tizenkét év alatt a diákok oktatáshoz való joga már éppen eléggé sérült: annyi pedagógus hiányzik a rendszerből, hogy bizonyos iskolákban évekig nincs fizika-, kémia- vagy éppen informatikatanár. És ha egy diák általános iskolában nem kap fizikaoktatást, akkor el van vágva attól, hogy mérnök vagy orvos legyen. 

Mindenesetre most úgy érzi, a társadalomnak talán nagyobb része áll mögöttük, mint az elmúlt években bármikor.

• Öt tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vettek részt. A kormány most először reagált ilyen keményen a tiltakozásokra. Ezek meglepték?
• Nem fogja mindez eltántorítani a pedagógusokat a további tiltakozástól és sztrájkokról?
• Vajon miért nincs nyitottság a kormányzatban arra, hogy átgondolja az oktatás helyzetét?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!