Pöstényi förödés

Pöstényi förödés

A Thermia Palace szálló és az Irma fürdő Pöstyénben, 1911-ben (Fotó: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum/Erdélyi Mór cége)

Néha azért nehéz ez a k.-vírusos-határzáraskaranténos világ. Főleg, ha a tárcaíró Brnóban honol, ahonnan normális időkben bő órányi autózásba telik elugrani Dévénybe, vagy elruccanni Bécsbe egy kis hétvégi galériázásra. Csakhogy Ady kérdésére mostanság az a válasz: persze, szabad Dévénynél betörnöm – feltéve, hogy üzleti célból teszem, és van két, negyvennyolc óránál nem régebbi negatív Covid-tesztem.

Ilyenkor a tárcaíró képzeletben utazik. Meg könyvekben, és olvasmányai alapján ad hozzá jövőbeni úti célokat bakancslistájához. 

Pöstyén – kevesebb mint kétórányira Brnótól – már régóta rajta volt azon a bizonyos listán. És nem csak a tárcaíróén. Rendszeresen jártak ide fürdőzni a Batthyány, a Thurzó és a Keglevich család tagjai is, azonban Pöstyén legnagyobb rajongója a magyar történelem nagyjai közül alighanem Thököly Imre volt. A kuruc vezért ugyanis erősen gyötörte a köszvény, amely betegséget kiválóan gyógyította a pöstyéni víz – nem is csoda, hogy naplójának tanúsága szerint Thököly számára kedvenc fürdőhelyének császári kézre kerülése jelentette az osztrákkal való csatározások során az egyik legérzékenyebb veszteséget.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!