Posztmodern Taigetosz

Posztmodern Taigetosz

Az abortusz megnehezítése elleni tüntetés Amerikában (Fotó: Reuters)

Nálam lényegesen tapasztaltabb hírlapírók ilyenkor szoktak olyanokat lekörmölni, hogy mérföldkő meg hogy történelmi jelentőségű. Mármint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának június 24-ei, ún. iránymutató ítélete, amely semmissé tette a közel ötvenéves Roe vs. Wade-ítéletet. A Roe vs. Wade pedig szintén egy legfelsőbb bírósági iránymutató ítélet, amely – eddig – védte az amerikai nők magzatuk elpusztításához való szabadságát. Az 50 évvel ezelőtti döntés szerint az embereknek joguk van a magánélethez, amibe beletartozik a magzatjaik élete feletti rendelkezés. Az eredeti ítélet szerint az áldott állapot első trimeszterében az állami szintű kormányok egyáltalán nem szabályozhatták (akadályozhatták) az abortuszt, a második trimeszter végéig (a 6. hónapig) pedig a magzati élet védelmében nem szabályozhatták a terhességmegszakítást, azaz akár egy 6 hónapos élet is megszüntethető volt.

Ezt a szabályozást írta felül most a Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization néven futó legfelsőbb bírósági iránymutató ítélet. Ez egyes felületes újságcikkek állításaival szemben nem tiltja be az abortuszt, hanem visszahelyezi a terhességmegszakítás szabályozását az egyes államok szavazói által választott képviselők kezébe. Nyilván lesznek olyan államok, ahol ezt – a választói elvárásoknak megfelelően – „szigorúan” fogják szabályozni (azaz nem engedik a terhességmegszakítást, csak az anya egészsége, erőszak és más hasonló esetben), és lesznek, ahol – a választói elvárásoknak megfelelően – továbbra is liberális szabályozás lesz érvényben.

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!