Prága leköszönő főpolgármestere: Magyarországon nagyon aggasztó a helyzet

Prága leköszönő főpolgármestere: Magyarországon nagyon aggasztó a helyzet

Zdenek Hrib (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Zdenek Hribbel – aki 2018 és 2023 február közepe között volt Prága főpolgármestere – Brüsszelben, egy jogállamisággal kapcsolatos konferencián beszélgettünk. Megkérdeztük a politikust, hogyan viszonyulnak a csehek a háborúhoz, és azt is, mi lesz a városok és a régiók szerepe ebben az évszázadban.

– Magyarországgal kapcsolatban a jogállamiság szétesése az egyik legfontosabb téma nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. De hogyan néz ki mindez Prágából?
– Ha kérdés arra vonatkozik, hogyan látjuk a magyarországi eseményeket, úgy gondolom, sokan megértik, ha azt mondom, nagyon aggasztó a helyzet. De ha az a kérdés, hogyan látjuk a jogállamiság felbomlását hazánkban, akkor azt kell mondanom, hogy nem olyan fekete-fehér a helyzet, mint Magyarországon. Az biztos, hogy Csehországban jobb most a helyzet a jogállamiság terén. Milos Zeman elnöknek lejár a mandátuma (március 1-jén – a szerk.), ő is megpróbált a jogállamiság terén „kavarni”, a kabinetfőnöke például megkísérelte befolyásolni a bírák döntését. Vagy például most akart új alkotmánybírósági elnököt jelölni, azonban a jelenlegi elnök mandátuma csak nyáron jár le, vagyis a jelölés már az új államfő feladata lenne. Végül mégis úgy határozott, hogy ragaszkodjunk az alkotmányhoz, és nem ő jelöli az alkotmánybizottság új elnökét. Azt hiszem, ez példát adhat.

• Hogyan látja Európa jövőjét?
• Létezik még a V4-es együttműködés?
• Mi a vélemény Prágában Oroszország ukrajnai háborújáról?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!