Prőhle Gergely a német kormányprogramról: Balos változatban folytatódik a merkeli irányvonal

Prőhle Gergely a német kormányprogramról: Balos változatban folytatódik a merkeli irányvonal

Prőhle Gergely

Kevesebb mint két hónap alatt összeállították kormányprogramjukat a szeptember végi németországi választást megnyerő szociáldemokraták (SPD), a velük koalícióra lépő Zöldek (Grünen) és a liberálisok (FDP). Mint arról beszámoltunk, a programot szerdán Olaf Scholz (SPD) kancellárvárományos vezetésével mutatták be a szövetségre lépő pártok. Prőhle Gergely volt berlini nagykövet lapunk érdeklődésére elmondta: jelentős innováció, hogy a pártok a tárgyalások alatt fegyelmezettek voltak, és tartották magukat az előzetes menetrendjükhöz. Szerinte Magyarország felől élénk érdeklődés kell kísérje a kormányprogramnak azt a mondatát, amely szerint az Európai Uniót egy föderálisabb európai szövetségi állam irányába formálnák (és ez meg is történt, Gulyás Gergely reagált is rá).

A pártok által a kampányban is képviselt, helyenként kifejezetten eltérő álláspontok és a három szereplő ellenére a felek viszonylag gyorsan tető alá hozták a koalíciós megállapodást. Emlékezetes, 2017-ben közel fél év telt el, mire megalakult Andrea Merkel negyedik – egyben utolsó – kormánya. Prőhle Gergely volt berlini, később svájci nagykövet lapunk érdeklődésére ennek apropóján arra emlékeztetett: a négy évvel ezelőtti koalíciós tárgyalásokról a Twitteren és más csatornákon folyamatosan szivárogtattak a résztvevők, végül ez is vezetett ahhoz, hogy nem a CDU/CSU vezette Jamaica koalíció jött létre a liberálisokkal és a Zöldekkel, hanem újra nagykoalíció alakult. Ezúttal viszont a fegyelmezettség és a diszkréció jellemezte az egyeztetéseket. A felek tartották magukat a kidolgozott munkatervhez, és alárendelték magukat a célnak, hogy decemberben megalakulhasson az új kormány. Mint mondta, ez olyan innováció, amely az új kormány elszántságáról tanúskodik. A tárgyalásokat jellemző diszkréció különben azért is nagy szó – folytatta –, mert a munkacsoportok létszáma összességében elérte a 300 résztvevőt.

A „Mehr Fortschritt wagen” (Merjünk nagyobbat előrelépni) címet viselő koalíciós megállapodás alapvetéseiről, irányáról Prőhle Gergely azt mondta: a Fortschritt (mint haladás) egy valódi szociáldemokrata hívószó. Az alcím kifejezései – a szabadság, a szociális igazságosság és a fenntarthatóság – átfogják a célokat. A klímavédelem kormányprogrammá emelése és annak megjelenítése – közel 200-szor fordul elő a programban különböző összetételekben a klíma szó – ugyanakkor mindenek fölött áll, ezt kiemelték a szerdai sajtótájékoztatón is. – A Zöldek célja egyébként is a zöld politika markáns kormányzati képviselete volt. A júliusi, nyugat-németországi árvíz és a közel 200 áldozat minden korábbinál jobban ráirányította a figyelmet az éghajlatváltozás kihívásaira. A történtek olyan sokkolóak voltak, amely hatott, és segítheti a Zöldek céljainak megvalósítását – jegyezte meg Prőhle Gergely, hozzátéve, hogy egyes zöld politikusok még a kormányprogramban megjelenteknél is radikálisabb zöld álláspontot képviselnek. A volt berlini diplomata a 177 oldalas programról azt mondta, összességében a program karaktere nem kifejezetten ideologikus. – Balos változatban folytatódik az a pragmatikus irányvonal, amelyet egyébként Angela Merkel kormánya képviselt – emelte ki.

Erről is olvashat a cikkben:
• A multikulturalizmus nem cél
• Bizonyos értelemben a CDU szerepét veszi át az FDP

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!