Propaganda, ami a családi kapcsolatokat is megmérgezi

Propaganda, ami a családi kapcsolatokat is megmérgezi

Szokásos péntek reggel a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Ellenzéki fiatal – fideszes szülő, nagyszülő. Gyakori felállás ez a családokban, és egyre nehezebben értenek szót, ha a közélet kérdései felmerülnek. Mivel magyarázható a párbeszéd ellehetetlenülése, van-e kiút belőle? Érintettekkel és szakértővel beszélgettünk a témáról.

A nagymamám 82 éves, úgy szocializálódott, hogy amit a tévében mondanak, csak igaz lehet. Kedvence a Tv2 Tények című műsora. Hiába mondtam neki, hogy ez maga a kormánypropaganda, nem hisz nekem, azt mondja, ha „tények” a címe, igaz kell legyen. Nincs is nála más adó, csak amit ingyen lehet fogni. Hálás a 13. havi nyugdíjért, a háborútól viszont megrettent. – Édes Jézuskám, csak az unokáimat el ne vigyék katonának! – sírdogált. Kérve kértem, bízzon bennünk, támogassa az unokái, dédunokái jövőjét azzal, hogy segíti a kormányváltást. De a korából fakadóan hajthatatlan.

– Ez annyira pontosan ráillik az én 74 éves anyukámra is. Az én mindenkinek segítő, jó szándékú édesanyám teljesen átváltozik, amikor az ellenzékről beszél. Az a gyűlölet, ami ilyenkor árad belőle, megrémít. Mindent elhisz, amit a tévében hall, csak ingyenes csatornái vannak. Próbáltam erről beszélgetni vele, józanul érvelni. A vége az lett, hogy elsírta magát, azt mondta, én bántom Viktort. Na ez volt az a pont, ahol elengedtem a dolgot. Azóta kerülöm, hogy politikáról beszéljek előtte.

Gergő és Mónika története nem egyedi.

• Hogy jutottunk oda, hogy családi, baráti kapcsolatok romlanak meg az eltérő nézőpontok miatt?
• Miért van az, hogy az idősebb generáció könnyebben nyitott a propagandára?
• Mit mond a témáról Faragó Laura, az ELTE Pszichológiai Intézet Szociálpszichológiai Tanszék egyetemi adjunktusa?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!