„Még egy szó, aztán 15 év neked és 15 év minden egyes rokonodnak!”

„Még egy szó, aztán 15 év neked és 15 év minden egyes rokonodnak!”

Földbe fúródott rakéta Kijevtől északra egy faluban 2022. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk)

Egy ukrán fiatalember küzdelmet indított az apját megtévesztő orosz propaganda ellen. A rezsim egyelőre nyerésre áll, de a háborúnak még nincs vége.

Azt reméltem, sikerült felnyitnom apám szemét. Végre nem beszélt már mellé: a háborút háborúnak hívta, és nem különleges műveletnek. Rájött, ami Ukrajnában folyik, az bűntett és horror. A gyakori beszélgetéseink, levélváltásaink nyomán egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Aztán hirtelen minden megváltozott.

Ahogy a Magyar Hangban is beszámoltunk róla, egy ukrán fiatalember, Misa Kacurin (Misha Katsurin) Instagram-posztjával lavinát indított. Idén februárban arról írt bejegyzést, Oroszországban élő apja nem hitt neki, amikor a fia Kijevből azzal hívta fel, háború van, az oroszok megtámadták Ukrajnát. – Az oroszok csak megmentenek benneteket a náciktól, akik élő pajzsként használják a civileket – válaszolta akkor részvétlenül az apa. Misa bejegyzésére ukrán fiatalok tömegei reagáltak, és Oroszországban élő rokonaik hasonló értetlenségére, közönyére panaszkodtak. Egyértelmű volt: a putyini propagandát fogyasztó rokonok az elmúlt évek során teljes agymosáson mentek keresztül. Többségük kizárólag az orosz állami médiatermékeket éri el, amely egy alternatív valóságot épített fel nekik.

• Pontosan milyen reakciókkal találkoztak Ukrajnában élő fiatalok orosz rokonaiktól?
• Miért tűnt el Misa apja?
• Mivel fenyegetik a tájékozódni próbálókat?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!