Dániában takarít a tanártüntetések korábbi vezéralakja

Dániában takarít a tanártüntetések korábbi vezéralakja

Pukli István ma már Dániában él, és takarítóként dolgozik (Képernyőfelvétel: Magyar Hang / Hutter Marianna

– A helyzet nem fog javulni, így aki tudja, szedje a sátorfáját, és költözzön külföldre. Felelős szülő, ha megteheti, nem is dönthet másként – többek közt erről beszélt Pukli István a Magyar Hangnak. Az egykori pedagógus, iskolaigazgató még a 2016-os tanártüntetések idején vált ismertté, ő lett a Tanítanék Mozgalom vezéralakja, aztán felhagyott a közéleti szerepvállalással, és az oktatást is elhagyta. Mint elmondta, „mindenkinek a saját családja a legfontosabb. A pedagógusoknak is fel kell ezt ismerniük. Rengeteg olyan állás van, amiért több pénzt fizetnek, mint a tanításért”. 

Ő maga 44 évesen a feleségével közösen a három gyerekük érdekében döntött a külföldre költözés mellett. – Azt akartuk, hogy minőségi oktatáshoz jussanak, és ezért bármilyen árat hajlandók vagyunk megfizetni. Tökéletesen mindegy, mi a munkám, a lényeg, hogy legyen esélyük egy normális felnőttkorra – mondta. Mint fogalmazott, onnantól fogva, hogy az elhatározás megérett, nem volt nehéz az országváltás, meglepően gyorsan és zökkenőmentesen ment, ám elismeri, „most vannak nehezebb pillanatok”.

• Jobb-e Dániában takarítani, mint Magyarországon iskolaigazgatónak lenni?
• Kik fogják a magyar gyerekeket tanítani, ha minden pedagógus elhagyja a pályát?
• Mit üzen a tüntető diákoknak?
• Megtörte-e a közéleti szerepvállalás?
• Miért nem volt az oktatás ügyének akkora támogatottsága sosem, hogy a NER érdemben rendezze a helyzetet?
• Milyen „migránsként” Dániában?

A teljes cikket a Magyar Hang november 10-én megjelent, 2023/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!