Putyin ministránsa

Putyin ministránsa

Vlagyimir Putyin és Kiill pátriárka. KGB-s gyökerek. (Forrás: Twitter.)

Elébb Azbej Tristan, hős vértől áztatott hazánk üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, majd pár nap múlva maga a hatvanpusztai remete rikkantotta világgá, hogy az EU újabb kerekének küllői között lesz Hunniánk büszke bot. Európa ép elméjű fele éppenséggel már így is Putyin fióktelepeként tekint kis hazánkra, nem oszt, nem szoroz, ha újabb téma kerül elő.

Történt ugyanis, hogy szankciós buzgalmában az EU-nak úgy tetszett, hogy tovább igyekezzék bővíteni a beutazási tilalommal és unióbeli vagyonbefagyasztással sújtott ezer befolyásos orosz listáját. Az új nevek között ott van (ahogy látni fogjuk: lett volna) rettegett Vlagyimir ágyasa, Alina Kabajeva, a kétes értékű beszélő nevet kapott bucsai mészáros, Azatbek Omurbekov alezredes, valamint az Oroszország ukrajnai háborúját lelkesen támogató Kirill moszkvai pátriárka.

Kirillről nem árt tudni, hogy ahogy Putyin, úgy ő is a KGB-t erősítette – „Mihajlov” fedőnéven – az 1980-as években, ráadásul nem egyszerű informátorként, hanem ahogy az őt leleplező Forbes magazin írta 2009-es cikkében: aktív tisztviselőként. A pátriárka nemcsak a nyugati dekadenciát, de a puritánságot is megveti: a Moscow News 2006-os írása szerint a személyes vagyona, melyet részben a patriarchátus segélyszervezetén keresztüli (értsd: adómentes) dohánykereskedelemből szerzett, mintegy 4 milliárd dollárra rúg. A Novaja Gazeta gyűjtése szerint Svájcban, Ausztriában és Olaszországban tart fenn bankszámlákat, így az esetleges EU-s számlabefagyasztás érzékenyen érintené. A híres Putyin-rezidencia (tudják, amelyet Alekszej Navalnij leplezett le) szomszédságában, a Fekete-tenger parti üdülővárosban, Gelendzsikben egy 1 milliárd dollárt érő palotával rendelkezik, és Kirill „nagy Gatsby” pátriárkát nemrég egy szál fürdőgatyában fotózták le, amint egy 1,5 millió dollárt érő jacht fedélzetén piheni ki fáradalmait. A csuklóján viselt 11 millió forintot érő Breguet márkájú luxusóra biztosítja, hogy ne késse le liturgikus kötelességeit.

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!