Rácz András: Nagyon messze van még az orosz győzelem

Rácz András: Nagyon messze van még az orosz győzelem

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Oroszország fő célja, hogy Ukrajnából ne legyen egy sikeres, demokratikus, nyugatos ország, amely modellként szolgálhatna az orosz lakosság számára – állítja Rácz András Oroszország-szakértő, akit az ukrajnai háború elmúlt fél évéről kérdeztünk.

– A hazai szakértők közül ön azon kevesek egyike, aki már az orosz invázió előtt megmondta: valószínűbb, hogy háború lesz. Ilyen háborút vizionált januárban vagy más jellegűt?
– Alapvetően ilyen háborút képzeltem el abban az értelemben, hogy nagy, kiterjedt és pusztító háborúra számítottam. Amiben nem volt igazam – és ennek hat hónap távlatából nagyon örülök –, hogy túlbecsültem az orosz hadsereg képességeit, alábecsültem Ukrajna ellenállási potenciálját, és aminek talán a legjobban örülök mind közül: alábecsültem a Nyugat hajlandóságát arra, hogy segítsen Ukrajnának.

– Mennyiben más ez a háború, mint amilyeneket az elmúlt harminc évben láttunk?
– Nagyon nehéz globális kontextusban összehasonlítani egy háborút minden másikkal, így inkább arra mutatnék rá, hogy miben más ez a háború azoktól, mint amelyeket Oroszország vívott az elmúlt harminc évben. A fő különbség ennek a háborúnak az időbeni és térbeli kiterjedése, valamint az intenzitása. Oroszország most 200 ezer fős hadsereggel próbálta lerohanni a szomszédját, és ugyan a 2008-as grúziai villámháborúhoz hasonló, gyors győzelemmel számolt, ehhez képest már közel hat hónapja folynak a harcok. Ilyen méretű hadműveletekben Oroszország a Szovjetunió felbomlása óta egyáltalán nem vett részt külföldön, így ha valamihez hasonlítani akarnánk, akkor ez a konfliktus a szovjetek afganisztáni háborújára kezd hasonlítani. Ha viszont a belföldi háborúkhoz hasonlítjuk a mostanit, akkor ez leginkább a csecsen háborúkra emlékeztet, ami hasonló belpolitikai erjedést válthat majd ki Oroszországban.

• Milyen Ukrajnán is túlmutató céljai vannak Moszkvának ezzel a háborúval?
• Mikorra foglalhatja el Oroszország a teljes Donyec-medencét?
• Van most olyan fejlemény az oroszok vagy az ukránok oldalán, ami bizakodásra adhat okot, hogy a háború rövidesen lezáruljon?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!