Ráknagyhatalom maradtunk

Ráknagyhatalom maradtunk

Kórházban. Képünk illusztráció!

Egy miniszteri utasítás értelmében a járvány miatt ideiglenesen szünetelnek a rákszűrések hazánkban, ahol több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, és ahol több mint 30 ezren halnak meg rák következtében évente. Szomorú tény ugyanakkor, hogy az évtizedek óta zajló prevenció ellenére a lakosság zöme nem megy el a vizsgálatokra.

Kásler Miklós április 9-ei hatállyal miniszteri utasítással határozatlan időre felfüggesztette a célzott onkológiai szűrővizsgálatokat. Az emberi erőforrások minisztere azzal indokolta a döntést, hogy nő a koronavírussal fertőzöttek, fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma. Bár a magyarázat tartalmilag nem teljesen állja meg a helyét – hiszen a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma már a bejelentéskor és azóta is lassú csökkenést mutat –, ráadásul a kormány is nyitási lázban ég, ám a nyilvános adatok és beszámolók alapján nehéz lenne vitatni, hogy az intézmények valóban súlyosan túlterheltek. A jelek szerint tehát olyannyira, hogy a kontrollvizsgálatokkal felszabaduló kapacitásra is szükség van.

A szűrővizsgálatok szüneteltetése ugyanakkor vélhetően nem a miniszteri utasítással kezdődött, legalábbis erre lehet következtetni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 30-ai közleményéből.

Erről is olvashat a cikkben:
• Hazánkban egymillió főre közel 350 tumoros haláleset jut
• A 45–65 éves nők méhnyak-szűrése esetében kétmillió nőből mindössze 96 ezer, a behívottak 5 százaléka jelent meg a vizsgálatokon

A teljes cikket a Magyar Hang április 23-án megjelent 2021/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!