Reformdüh és súlyos konfliktusok – Terítéken a BM alá rendelt egészségügyi kormányzat első egy éve

Reformdüh és súlyos konfliktusok – Terítéken a BM alá rendelt egészségügyi kormányzat első egy éve

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára (k) a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai központjának átadásán 2023. május 24-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Szakmai konszenzus nélkül hozott döntések, a kórházi és háziorvosi ellátórendszer fűnyíróelv-szerű átalakítása, csökkenni nem akaró várólisták és szakemberhiány, bűnbakkeresés és a MOK kiüresítésére tett kísérlet – háborús, de eredményekben nem bővelkedő évet tudhat a háta mögött az egészségügyi kormányzat.

Olyan anyag nem kerülhet a kabinet elé, amit a szakmával nem egyeztettünk – lényegében ezek voltak Takács Péter egészségügyi államtitkárként mondott első szavai, amelyek nem is akárhol, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 2022 májusának végén megrendezett kongresszusán hangoztak el. Akkor még a szakma abban reménykedett, hogy a Kásler Miklós nyugdíjazásával jobb idők következnek az egészségügyi ellátórendszert érintő döntések előkészítésében, meghozatalában és megvalósításában. Erre úgy tűnt, van is esély, hiszen az ominózus tanácskozáson az alig egy héttel korábban kinevezett államtitkár baráti hangnemet ütött meg: „Úgy érzem, hazajöttem, közvetlen és jó munkakapcsolatunk van a kamarával” – mondta, majd hangsúlyozta: nyár közepére készülnek el az ágazati stratégiát illető tervekkel, amelyek csak a kamarákkal és szakmai szervezetekkel történő egyeztetés után kerülnek majd a kormány elé.

De fél évet sem kellett várni arra, hogy kiderüljön: egyeztetés alatt azt érti a kormány, hogy diktátumait közli a szakmával, amelynek véleményére nem kíváncsi, érdemi beleszólást pedig nem enged a döntésekbe. Mint emlékezetes, októberben ment híre annak, hogy a Belügyminisztérium alá terelt egészségügyi államtitkárság elkészült a nyár végére ígért reformcsomaggal, ám a belengetett szakmai egyeztetések az előkészítés során valahogy elmaradtak.

• Milyen lépésekről hozott döntést a kormány?
• Miért nem támogatta az intézkedéseket a szakma?
• Milyen eszközöket vetett be a kormány a MOK ellen?
• Milyen problémákkal küzd az egészségügyi rendszer?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!