Még Grósz Károly is tárgyalt a Mekivel

Még Grósz Károly is tárgyalt a Mekivel

Budapest, Régiposta utca 10., az első magyarországi McDonald's 2023. április 29-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Harmincöt éve ezen a napon, vagyis április 29-én zárásig hatalmas sor kígyózott Budapesten a Régiposta utca 10. szám alatti épület előtt: megnyílt Magyarország első McDonald's gyorsétterme! A sajtburgerért 26, a BigMac-ért 43 forintot kértek. Az évfordulón mi is ellátogattunk az idők során emblematikussá vált étterembe. Most két főre 3800 forintba került az akciós ebéd.

Talán a világjárvány korlátozásokkal teli időszakában volt annyira forgalommentes a főváros, mint most szombaton – a hosszú hétvége és a pápalátogatás korlátozásai miatt meglepően csendes Budapest nagy része. A belváros sétálóutcáin már nagyobb a pezsgés, de főleg idegen szót hallani – turistákkal van tele a Régiposta utcai gyorsétterem, magyar szót főként a személyzettől hallani. Nincs ünnepi hangulat, pedig évfordulót ünnepelnek: 35 éves lett az első magyar Meki!

Ugyan akkoriban hetekig hosszan kígyózó sorok álltak az üzlet előtt, és naponta akár 10-11 ezer (!) vevőt is kiszolgáltak, a korabeli sajtóban kevés lenyomatát őrzi a történelmi eseménynek az Arcanum sajtóadatbázisa. Az Esti Hírlap több mint három hónappal a megnyitás után, 1988. augusztus 12-én írt arról, hogy világrekorder lett a pesti étterem: az üzlet májusban 15,2 millió, júniusban 17 millió, júliusban pedig már több mint 18 millió forintos forgalmat bonyolított le. Naponta átlagosan 10 200 hamburgert adnak el – ilyen hatalmas forgalomra a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát amerikai partnerei sem számítottak. Akkoriban a világon több mint 10 ezer McDonald's üzemelt, de a budapesti pörgött a legjobban. Ennek köszönhetően öt újabb budapesti gyorsétterem létrehozataláról írt alá szerződést a Bábolnai McDonald's Vegyesvállalat Kft.

Hamar megjelentek az első fanyalgók is: a Magyar Hírlapban már május végén hosszú cikkben értekeztek arról, hogy „jókora késéssel” nyílt meg az üzlet és a csúszás okaira nem kaptak választ. Szóvá tették, hogy hosszú ideig kell sorban állnia annak, aki gyorsan szeretne étkezni, és azt is megemlítették, hogy tumultuózus jelenetek zajlottak le a bejárat előtt és csökkenteni kellett a nyitvatartási időt. Azt is megírták, hogy lemondott az igazgató, de azt nem tudták kideríteni, miért. „A többéves „titkos vajúdás” végül is megszülte egyelőre ezt az egy Régiposta utcai üzletet, amelyet remélhetően több követ majd. Mert egy fecske nem csinál nyarat, egy étterem aligha jelent kihívást a többi hamburgergyártó számára. A körúti maszek vagy a Taverna City Grilljének hamburgerje ugyanúgy fogy, mint eddig, sőt jobban” – fejezték be a tudósítást.

Hogy politikai értelemben is mekkora dolog volt a magyar piacra való belépés, jól jelzi, hogy Grósz Károly hivatalos amerikai látogatásán 1988 nyarán Chicagóban munkareggeli keretében találkozott a McDonald's International vállalat vezetőivel. Ott a vállalat elnöke, Jim Cantalupo arról beszélt: a Budapesten megnyílt első étterem az egyik leglátogatottabb a világon, naponta mintegy hétezer embert szolgál ki, és közel 200 munkalehetőséget teremt. Magyar uborkát és paradicsompürét vásároltak az európai hálózat üzleteinek részleges ellátásához, és lehetőség nyílik más alapanyagok, továbbá más termékek, így éttermi bútorok, csomagolóanyagok szállítására is. Nem titkolta azt sem, hogy az együttműködés nem mentes a gondoktól: egyebek között a szakemberképzés okoz problémákat.

A huszonhat forintos sajtburger rég a múlté: szombaton vásárolhattunk volna 2790 forintért is szendvicset Maestro Gusto Greg néven. Inkább a klasszikusokat választottuk, amit akár 1988-ban is rendelhettünk volna: BigMac menü nagyobb krumplival és üdítővel, mert így járt mellé egy ajándék fagyi, és egy halas burger menüben – a számla 3800 forinton állt meg.

Most már az ország összes megyéjében van Meki – szám szerint 112 ilyen étterem működik Magyarországon, évente közel 70 millió vendéget kiszolgálva. A kínálat is folyamatosan bővült, ma már nagyságrendileg 300 ajánlat közül választhatunk. Néha felbukkannak magyar specialitások is, ilyen volt a „magyar hetek” keretében árusított hartai kolbászos, valamint szürkemarhás, illetve a Maestro különlegességek közt időről időre megjelenő libamájas hamburger is.

A felhasznált alapanyagok 38 százaléka érkezik hazai beszállítóktól, akik ráadásul Európa számos országába is szállítanak termékeikből. A magyarországi beszállítók zöme a kezdetektől folyamatosan biztosítja a magyar alapanyagokat, köztük a csirkehúst, tojást, salátát, szószokat és a hagymát, valamint mezőgazdasági idényben a zöldségeket. Jelenleg a cég központjában és az éttermekben mintegy 7900-an dolgoznak. 2019-ben az étteremlánc teljes magyarországi működés egy NER-közeli vállalkozó, Scheer Sándor kezébe került.

Meki mérföldkövek Magyarországon

1988 – Április 29-én, reggel nyolc órakor hosszú, kígyózó sorok várják, hogy megnyíljon az első magyarországi McDonald’s étterem, a budapesti Régiposta utcában. Az első napon a 14 órás nyitvatartás alatt 10 000 magyar vendég kóstolta meg az ikonikus hamburgereket. A McDonald’s jelenléte egyértelműen jelezte, új korszak kezdődött az országban.
1990 – Megnyit a világ egyik legszebbjének megválasztott Nyugati téri Meki, Győrben az első vidéki étterem és Óbudán az első McDrive is.
1999 – Az első magyar Ronald McDonald Ház megnyitása. Közép-Európában elsőként Magyarországon épült Ronald McDonald Ház, amelyet a hosszas kórházi ápolásra szoruló gyermekek családtagjaikkal együtt, térítésmentesen vehetnek igénybe. 2004 óta Miskolcon is működik Ronald Ház, 2016 januárjában megnyíltak az első Ronald-szobák Pécsett, 2022-ben pedig a debreceni Ronald McDonald Családközpont. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány összesen már 13 000 családot támogatott életük talán legnehezebb helyzetében.
2001 – Az első magyar szendvics, a McFarm bevezetése. Ennek a mustáros, sertéshúsos szendvicsnek az ötlete hazánkban születik meg, és a nagy sikerre való tekintettel több európai országban is felkerül a menüre.
2002 – Megjelenik a McReggeli. Európában az elsők között nálunk is kaphatóak a reggeli termékek.
2003 – Megnyit az első McCafé. A Régiposta utcai McDonald’s-ban valósul meg először a régióban a McCafé ötlete.
2015 – Az étteremlánc bemutatja első gluténmentes szendvicsét.
2017 – Mobilalkalmazás és önkiszolgáló rendelés. Januárban elindult a McDonald’s digitális alkalmazása, ősszel pedig a „Jövő Élménye” étteremkoncepció, amelynek keretében 5 budapesti Mekit alakítottak át úgy, hogy az éttermek mindegyike rendelkezzen digitális, önkiszolgáló rendelőfelületekkel, azaz kioszkokkal.
2018 – Bemutatják új, prémium burger családot, a Maestro burgereket.
2019 – Elindul a McDelivery, a McDonald’s házhozszállítási szolgáltatása.