Rejtélyes antennák őrzik Orbán hivatalát

Rejtélyes antennák őrzik Orbán hivatalát

Néhány a Karmelitát védő, titokzatos antenna közül (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Az titok – nézett rám merev, ellenséges mosollyal a konténerirodában ülő férfi (rendőr, biztonsági szakember?), amikor megkérdeztem: mit keres mögöttünk az az ég felé fordított, ufóhoz hasonlító antenna. Pedig ezt a titkot annyira azért nem kellett keresni. A különös formájú antenna a Szent György utcában áll, nem messze az Öreg huszár szobrától, egy kódzáras kapuval ellátott, ablaktalan fülke tetején. Az objektum annyira nem védett, környékét nem zárták le, a közeli építkezésen dolgozó munkások is arra sétálgatnak.

Ugyanilyen antennát és más – leginkább hengerekre, valamint katonai ásókra emlékeztető formájú – készülékeket vettem észre a karmelita irodaépületének tetején, valamint az alatta húzódó várfalszakaszon, amikor a kordonbontó tüntetésekről tudósítottam.

Nem a rendőrség használja

Rendeltetésük ismeretlen volt, de annyit biztos ki lehet jelenteni, hogy biztonságtechnikai célokat szolgálnak – és hogy a karmelitával kapcsolatos hírekben nem szerepelnek. Ezért megkerestem az Országos Rendőr-főkapitányságot: a vonatkozó kormányrendelet szerint ők, pontosabban a Készenléti Rendőrség (KR) gondoskodik a karmelita és más fontos kormányzati létesítmények védelméről, a KR szereli fel, tartja karban az épületek külső biztonságtechnikai eszközparkját.

• Mit válaszoltak a hatóságok?
• Milyen gyártmányú és funkciójú eszközökről van szó?
• Nevük elhallgatását kérve, de mit mondanak a szakemberek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!