Ezek voltak az ellenzéki kampány buktatói

Ezek voltak az ellenzéki kampány buktatói

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás jelöltjei a „kormányváltó nagygyűlés” színpadán 2022. március 15-ién (Fotó: Malatinszky Dávid)

Az április 3-ai országgyűlési választásokon az ellenzék a várakozásnál rosszabb, míg a Fidesz annál jobb szereplésének politikai okaival lapunk is több cikkben foglalkozott már. Voltak-e magának az ellenzéki kampány megvalósításában hibák, strukturális rendellenességek? Erre kerestük a választ, ezért az elmúlt időszakban háttérbeszélgetéseket folytattunk az ellenzék központi és helyi kampányában részt vevőkkel, azok irányítóival. Talán nem leszünk nagy poéngyilkosok, ha már előre eláruljuk: igen, voltak ilyenek, mégpedig nem is kevés.

Mint egyik beszélgetőpartnerünk hangsúlyozta, ez nem közös, hanem koordinált indulás volt. Vagyis nem segített be minden helyben fellelhető párt alapszervezete a kampányba, hanem mind a hat párt – valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) – a sajátjainak kampányolt. Így történhetett meg – mint azt magunk is tapasztaltuk –, hogy a győri DK-s indulókat a győri MSZP és a győri Momentum nem segítette aktivistákkal és más erőforrásokkal. Helyette a folyók városa szocialistái Csornán, míg momentumosai Zalában kampányoltak a saját pártjuk jelöltjeinek.

A központi kampányban részt vevők panaszkodtak arra is, hogy az összefogás pártjai nem biztosítottak kellő erőforrást a központi kampányra, forrásaink a DK-t és a Jobbikot emelték ki, melyek „élen jártak” abban, hogy inkább az egyéniben induló jelöltjeikre költöttek. Jakab Péter pártelnök ezt a maguk részéről már egy januári interjúban sietett cáfolni, akkor azt mondta, a közös kampányba is összegszerűen a Jobbik teszi be a legtöbb pénzt, 60 millió forintot.

Informátoraink szerint más módon is „biztosítottak” álmatlan éjszakákat az ellenzéki pártok a központi kampánystábnak.

• Kampányoltak-e egymásnak az ellenzéki pártok?
• Miért nem kommunikálhatott a központi kampánystáb közvetlenül az egyéni körzetek jelöltjeivel?
• Mi volt az oka, hogy késett a kampányban az ellenzék programjának bemutatása?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!