A nagy réteskóstoló: „Aki nem lép egyszerre…”
Tesztalanyaink kóstolás előtt (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

A rétes az rétes: akár az egyik legünnepibb magyar édességnek nevezhetnénk a réteges finomságot (ebből a szóból ered a rétes neve), de ez nem volna teljesen igaz, mert létezik sós (például káposztás vagy krumplis) változata is. A jó rétesnek enyhén aranyszínű, szinte hártyavékony a tésztája, amely lehet egy- vagy kéthajtásos, nem szakad szét, ha kézbe vesszük, és roppan, amikor beleharap az ember. A töltelék tömény, ízes és egyben van.

A rétessütés falun hagyományosan az ünnepi készülődéssel kapcsolódott össze, régen ritka volt az olyan család, ahol nem csináltak rétest mindenszentek idején, és utána folyamatosan került az asztalra. A mai formájú, terítővel feltekerve készült, töltött rétes készítése roppant munka- és időigényes mulatság volt, de talán még sokak emlékezetében élhetnek azok a pillanatok, amikor a nagymama asztalán, a rétesnyújtó vásznon feszült a rétestészta, amelyre aztán rákerült a töltelék. A rétes a XVIII–XIX. század fordulóján még leginkább sós, savanyú volt, a töltelék lehetett káposzta, tarlórépa, köles, rizs, hajdina, de még bab is kerülhetett a vékony tésztarétegek közé. A túró és a mák is ekkor terjedt el, majd a XX. századi olcsó cukor megjelenésével az édes töltelékek gazdagodtak tovább, és egyre gyakrabban használtak gyümölcsöt (almát, cseresznyét, meggyet, szilvát) hozzá.

Tévedés azonban mindezek alapján azt hinni, hogy a rétes eredeti magyaros étel.

• Honnan ered a rétes?
• 
Mi a kiváló minőségű rétes titka és fontos alapanyaga?
• 
Milyen az osztrák és milyen a magyar rétes?
• És melyik győzött a tesztünkön?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap 2025. január 2-ig kapható 2024/51/52. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!


Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!