Irányt vált az ukrajnai vezetés?

Irányt vált az ukrajnai vezetés?

Ukrán katona egységének állásai között megy a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Hat miniszterhelyettestől és egy államtitkártól váltak meg a héten az ukrán védelmi minisztériumnál, mire természetesen azonnal megindultak a híresztelések arról, hogy mi állhat a háttérben. Szeptemberben már sor került egy rendkívül fontos cserére – akkor Olekszij Reznyikov védelmi miniszternek kellett távoznia a tárcától, akinek a székébe Rusztem Umerov krími tatár politikus ült. Sokan úgy gondolják, hogy ismét egy korrupciós botrány állhat a háttérben, mások viszont azt gyanítják, hogy a leváltások az ukrán ellentámadás korlátozott eredményeivel is kapcsolatban állhatnak.

A lemondások, illetve a lemondatások persze egyáltalán nem nevezhetők különlegesnek az ukrán vezetésben az orosz invázió kezdete óta. A háború első évében egy főtanácsadó, négy miniszterhelyettes és öt regionális kormányzó búcsúzott posztjától, de az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál is történtek leváltások (augusztusban a szervezet kárpátaljai vezetőjét cserélték le). Ami Reznyikovot illeti, a politikust három hónappal az orosz támadás előtt, 2021 novemberében nevezték ki védelmi miniszternek. Amellett, hogy Reznyikovnak kulcsszerepe volt a Kijev elleni támadás megállításában, az általa vezetett tárca intézte a nyugati katonai eszközök eljuttatását a háborús helyszínekre. A beszerzések nyomán aztán számos korrupciós vád látott napvilágot, melyek közül csak egy volt a túlárazott katonai téliruha-beszerzés. Utóbb kiderült az is, hogy a leszállított ruhák ráadásul nyári dzsekik voltak.

• Mi állhat a leváltások hátterében?
• Mire utalnak a háborús fejlemények?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!