Mire jut „Szolnok Magyar Pétere” a választáson?

Mire jut „Szolnok Magyar Pétere” a választáson?

Választási plakátok Szolnokon (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Éles verseny folyhat idén is Szolnokon a városházáért. A megyeszékhely egyike azon kevés városnak, ahol az ellenzéknek is vannak pozíciói, és a Fidesznek is kaparnia kell a közgyűlési mandátumokért. A Fidesz és Szalay Ferenc polgármester, illetve fő kihívója, Györfi Mihály egyaránt sajátos stratégiával kampányol. Előbbi semmit sem reagált interjúkérelmünkre – holott akadnak, akik az emberarcú fideszesnek tartják –, Györfi pedig megjelenés előtt visszavonta nyilatkozatát. Riportunk és több háttérbeszélgetésünk alapján azonban bepillantást adunk, ki milyen stratégiával nyerne választást.

Facebook ide, TikTok oda, a régi politikai iskola művelői még köztünk élnek! Szolnokon legalábbis megtaláltuk a fekete filctollal járó aktivisták nyomait. „A Fidesz a legjobb” – az üzenet egy buszülés háttámláján ütötte meg a szemem; ki tudja, mióta kering a helyi tömegközlekedési hálózatban. Nincs túlgondolva, semmi blikkfang; nincs benne ellenségkép és mellébeszélés. A gondolatot mások aztán értékrendjük és ízlésük szerint szőtték tovább: „Anyád az!” „Akkor is a Fidesz a legjobb!”

A jelek szerint Szolnokon mindenki a maga eszközével vívja a maga küzdelmét: némelyek filctollal, a választott tisztséget viselők a rájuk kíváncsi sajtó negligálásával vagy éppen szavaiktól megijedve nyilatkozatuk visszavonásával.

Szolnok azért izgalmas választási terep, mert itt több más megyeszékhellyel ellentétben eddig csak korlátozottan érvényesült a Fidesz dominanciája: noha fideszes polgármestere van a városnak – Szalay Ferenc már 24 évet töltött a város élén –, az ellenzéknek máig maradtak pozíciói. Vagyis a Fidesznek is kaparnia kell, ha úgy tetszik: egy filctollas firkálásnak is lehet jelentősége. A 2019-es önkormányzati választáson 252 szavazaton múlt Szalay újraválasztása, miközben kilenc körzetet nyert a szövetségre lépett ellenzék, és csak hármat a Fidesz. Listáról jutott négy további mandátum a kormánypártnak. Szalaynak mindenről alkudoznia kellett, alpolgármesterekről hónapokon át képtelenek voltak megállapodni. Ekkor került az egyik alpolgármesteri tisztségbe az MSZP-s Györfi Mihály, vagyis Szalay jelenlegi kihívója. A ma már 70. születésnapjához közeledő Szalay azonban megvillantotta politikai képességeit, hiszen rövid úton biztosította közgyűlési többségét. Hamar felszínre törtek ugyanis a kényszerkoalíción belüli feszültségek, a zavarosban pedig nagyot szákolt – vagy zsákolt – az egykori élvonalbeli kosárlabdázó városvezető.

• Hogyan hullott szét a 2019-es ellenzéki összefogás?
• Miért hagyta tisztségében a fideszes Szalay Ferenc az MSZP-s alpolgármestert, ha az ellenzék nélkül is többsége volt?
• Mire használta Györfi Mihály, az ellenzéki kihívó alpolgármesteri tisztségét?
• Milyen házi feladatot végzett el a szolnoki Fidesz?
• Melyek a szolnoki kampány témái?
• Min múlhat az, hogy ki nyeri a városházáért futott versenyt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!