Nehéz egyezségek várnak a győztesre Szlovákiában

Nehéz egyezségek várnak a győztesre Szlovákiában

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Nincsenek könnyű helyzetben a felvidéki magyar pártok: a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint egyikük sem jut be a parlamentbe, így egyre valószínűbb, hogy az elkövetkező négy évben sem lesz politikai képviselete a felvidéki magyaroknak a szlovák törvényhozásban. Ennél is nagyobb meglepetés, hogy a mérések szerint a 2020 februári választások győztese, a jelenlegi kormánykoalíció gerincét képező Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OlaNO) sem kerülne be a parlamentbe. Gyakorlatilag senkinek sincs oka kirobbanó optimizmusra, mostanra ugyanis az is egyre világosabban látszik, hogy a szeptemberi választások első számú favoritja, a Robert Fico-féle Smer–SD-nek is súlyos kompromisszumokat kell majd kötnie, hogy kormányt alakíthasson.

• Hogyan állnak a Ficóval szemben álló erők?
• Milyen koalíciók valószínűsíthetők a választások után?
• Miért lett nehezebb Fico helyzete?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!