Rohamosan gyors lesz, és visszafordíthatatlan a világ megváltozása

Rohamosan gyors lesz, és visszafordíthatatlan a világ megváltozása

Építőmunkás Sanghaj pénzügyi negyede előtt, 2013. május 30-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Nem lát kiutat az egyre mélyülő globális válságból George Friedman. Az amerikai Stratfor agytröszt alapítójának legújabb elemzése szerint a legnagyobb baj a világ vezető hatalmainak – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Európa – destabilizálódása.

George Friedman prognózisaira általában odafigyel a média és a politikusok is. A magát geopolitikai stratégaként meghatározó magyar származású amerikai elemző sokakkal ellentétben nem a már megtörtént dolgokat magyarázza, hanem megpróbálja megérteni a jelen fordulatait, hogy ezekből aztán összerakja a jövő lehetséges alakulását. Hét évvel ezelőtt például arról beszélt, hogy Európa – mint kivételes hely – elenyészik, az Egyesült Államok félelme pedig az, hogy a német tőke és technológia az orosz nyersanyagtartalékokkal és humán erőforrásokkal összefonódik. Ez az egyetlen kombináció, amitől Amerika már évszázadok óta tart. Az Egyesült Államok legfontosabb érdeke, hogy ez az eset ne következzen be.

Friedman kifejtette azt is, hogy az oroszok számára az a kérdés, hogy megtarthatják-e Ukrajnát legalább egy pufferzónának. Nekik Ukrajna egzisztenciális kérdés, Amerikának pedig arra kell választ találnia, ki fogja megállítani Oroszországot, ha ragaszkodik Ukrajnához.

• Mi van akkor, ha az „északi övezet” egyszerre szembesül súlyos gazdasági, politikai és katonai kihívásokkal?
• Miért hasonlít a jelenlegi helyzet a stratéga szerint a második világháborúhoz?
• Kin múlhat a globális válság megoldása?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!