Sajnálom, ma itt szülni nem lehet!

Sajnálom, ma itt szülni nem lehet!

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

A kiszámíthatatlanság extrém stresszt okoz a várandós nőknek, ám az anya és baba biztonsága mégis indokolhatja az utazást egy jól felszerelt, elegendő orvossal rendelkező kórházba.

Több kórházban is szünetelni kényszerült a szülészeti ellátás 2022 nyarán – bizonyos napokon vagy meghatározott időszakokban (ügyeleti időben, vagyis rendelési időn túl) más városokba irányították azokat a pácienseket, akiknél éppen megindult a szülés. Az okokról többnyire nyíltan beszéltek az intézmények: a szülészetekről hiányzott a kellő számú szakorvos, például a neonatológus (az újszülöttgyógyász), máshol az aneszteziológus (altatóorvos), ezért az intézmények nem tudták folyamatosan üzemeltetni a szülészeti ellátást. A probléma többségében kisebb városok – Várpalota, Mohács, Mezőtúr – kórházait érintette; Mohácson teljesen be is zárt a szülészet. De a Jász-Nagykun-Szolnok megyei megyeszékhely, Szolnok kórháza, a Hetényi Géza-kórház sem tudott június bizonyos napjain szülőszobai ügyeletet biztosítani. A szülészeti ellátás szünetelése miatt általában 30–100 kilométert kényszerültek utazni a nők – attól függően, hogy melyik szülészetet jelölték ki számukra.

• Mi az a távolság a lakóhely és a szülészet között, ami még elfogadható lehet?
• Milyen hátrányok érik a szülő nőket, ha messze van a szülészet?
• Miért gondolja az egészségügyi menedzser, hogy ennek ellenére érdemes lenne összevonni szülészeteket?
• Hogy látja a kérdést a Másállapotot a szülészetben képviselője?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!