Salát Gergely: A keleti nyitásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Salát Gergely: A keleti nyitásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Salát Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A magyar fél az aktív fél, és nem a kínaiak. A számok nem arra mutatnak, hogy a kínaiak nagyon komolyan vennének és bármivel kompenzálnának minket – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Salát Gergely. A Kína-kutató a kormány keletinyitás politikája kapcsán is úgy vélekedett, hogy „nagyobb volt a füstje, mint a lángja, legalábbis gazdasági szempontból minimális a tartalma”.

Salát Gergely a Budapesten kampuszt létrehozó Fudan kapcsán megalapozatlannak nevezte, hogy ott majd ideológiai képzés fog zajlani, vagy hogy majd kémeket képeznek. Véleménye szerint nyilván tevékenykednek majd a budapesti kampuszon is hírszerzők, ám azok leginkább a saját állampolgáraik után fognak kémkedni.

A nemzetbiztonsági aggodalmak kapcsán kitért arra is, hogy Világbank helyi fiókjai, a CEU jellegű intézmények, az Orosz Kultúra Intézete, vagy bármely követség vagy multicég, ezek mind lehetőséget teremtenek hírszerzési és hasonló tevékenységekre. A titkosszolgálatok így működnek. – Azt gondolom, hogy Magyarország nem kiemelt célország kémkedési szempontból, másrészt ha a kínaiak kémeket akarnak telepíteni az Európai Unióba, annak sokkal kevésbé kacifántos módjai is vannak, mint hogy hosszú évek alatt fölépítenek egy egyetemet – mondta.

• Kínáé lesz a XXI. század?
• Igaz az a sokak által hangoztatott állítás, hogy Magyarország Kína trójai falova lett a NATO-ban meg az EU-ban?
• Hazánk és az EU számára milyen veszélyeket rejt a Fudan budapesti kampusza?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang május 14-én megjelent, 2021/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!