Schlecht Csaba Orbán Viktorról

Schlecht Csaba Orbán Viktorról

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hatvanadik születésnapját ünnepelte május 31-én Orbán Viktor. Számvetésre szólító évforduló. Az ünnepelt büszkén tekinthet vissza az elmúlt évtizedekre. Egy asszony, öt szép gyermek, gyönyörű unokák – Isten éltesse az egész Orbán családot! Személy szerint különösen örülök annak, hogy az egyik unoka a szomorúan megritkult János nevet kapta a keresztségben. Mivel nem kisebb személyiségről van szó, mint a Magyarország történelmében leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökről, el kell készíteni egy másik számvetést is. Összegezni kell a közéleti pályát, az országra gyakorolt hatást is. Ehhez pedig a szűk esztendeje elhunyt Schlecht Csabát idézzük meg. Azért is kézenfekvő ez, mert Schlecht Csaba már a rendszerváltás előtt ismerte Orbán Viktort, és mert – bizonyos értelemben – az életét áldozta fel az ő karrierjéért.

A dolog igazi értelmiségi fílinggel kezdődött. Volt a Századvég nevű folyóirat, mondhatjuk szellemi műhelynek is (ma néhány hajtűkanyar után mint valami intézet él, sőt virul). Aztán lett a Fiatal Demokraták Szövetsége, amelybe 35 évesnél idősebb (azaz 1953 előtt született) ember be sem léphetett. Aztán lett új rendszer és parlamenti párt. Aztán jött 1994, a Fidesz óriási politikai és pénzügyi veresége. A csődöt szanálni kellett, ez volt Simicska Lajos jogi mestermunkája. És ehhez kellett Kaya Ibrahim meg Josip Tot. És kellett valaki, aki adja a nevét a jogilag kifogástalan, ám politikailag vállalhatatlan „cég eladásokhoz”.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!