Schmuck Erzsébet, Lao-ce és a fideszes taxis

Schmuck Erzsébet, Lao-ce és a fideszes taxis

Ungár Péter, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté. Forrás: Schmuck Erzsébet közösségi oldala.

„Lét és nemlét szüli egymást, nehéz és könnyű megalkotja egymást, hosszú és rövid alakítja egymást, magas és mély kulcsolja egymást, sok hang összeolvasztja egymást, korábbi s későbbi követi egymást. Ezért a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik, alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti.” (Lao-ce: Tao te King. Weöres Sándor fordítása)

Szegény Schmuck Erzsébet elfáradt. A frakcióvezető-helyettes pártjának, a Lehet Más a Politikának (LMP) a tevékenysége pedig a Lao-ce-i értelemben vett lét és nemlét határán egyensúlyozva mostanra annyira leszűkült, hogy csupán azért van még életben, hogy indokolható legyen, Schmidt Mária NER-oliharcha gyermeke miért is szerepel az ellenzéki összefogás listájának hetedik helyén. Az LMP mára tényleg annyira kiüresedett mind szervezetileg, mind eszmeileg, mind az úgynevezett politikai tevékenység szempontjából, hogy nemléte minden bizonnyal egyes-egyedül Ungár Péternek tűnne fel, akinek politikai hátországot biztosít ez a valamikor szebb napokat látott, mára több parlamenten kívüli párt (Kétfarkúak és mások) támogatottságának szilánknyi részét magáénak tudó csapat. Egyébiránt történetünk protagonistája is közeli viszonyt ápol az LMP ügyei iránt különösképp érdekelődő Schmidt Máriával: a 2018-as választások alkalmával, amikor Schmuck Erzsébet volt a pártja kampányfőnöke, egyeztetett Schmidttel az LMP által követendő helyes stratégiáról, például arról, hogy az LMP-s jelöltek még véletlenül se lépjenek vissza más, esélyesebb ellenzéki aspiránsok javára.

Hatfős országgyűlésiképviselő-csoportjában (amely ténylegesen inkább öt fő, tekintettel arra, hogy Demeter Márta – harmadik pártját koptatva – már inkább jobbikos politikusnak számít(ja magát)) három frakcióvezető-helyettest és egy frakcióvezetőt is fellelhetünk, Molnár Ferenc-i értelemben vett közkatona csupán egyetlen egy van. No, ebből a négyfős, az egyetlen árva közképviselőn basáskodó frakcióvezetőségből az egyik frakcióvezető-helyettes a mi Schmuckunk, aki jó államasszony lévén még egy Facebook-oldalt is fenntart, hogy az ő közönsége tájékozódhasson élete rezdüléseiről.

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!