Hospice-ellátás: vissza a hetvenes évekbe

Hospice-ellátás: vissza a hetvenes évekbe

A Semmelweis Egyetem Tömő utcai épületének 5. emelete. A hospice-ellátás elköltözött (Fotó: Olvasónktól)

A Semmelweis Egyetemen zajló nagyszabású energetikai felújítások miatt ide-oda pakolgatják az osztályokat, így a végstádiumú betegeket is. A kívülről ötletszerűnek tűnő átszervezések miatt információink szerint esett az ellátás színvonala. Az intézmény szerint gondos előkészítés után láttak munkához, a problémák pedig legfeljebb csak átmenetiek.

Az elmúlt másfél évben kívül-belül felújították a Semmelweis Egyetem Tömő utcai kórházi épületét, és azt használatba is vették a különböző részlegek. Az intézmény több osztályát december elsejei hatállyal azonban újból kiürítették, hogy – mint arról a hivatalos tájékoztatás árulkodik – más osztályokat költöztessenek oda, mégpedig ideiglenesen. Az ok: energiatakarékosság, illetve energetikai felújítás. Mint azt az intézmény november 24-ei keltezésű közleményében hírül adta, „több hónapos előkészítő munka után, december elsejétől átmenetileg új helyszínen működik majd a Semmelweis Egyetem klinikáinak néhány részlege. A költözést egyes épületek energiahatékonysági célú felújítása, másrészt a megnövekedett üzemeltetési költség tette szükségessé”. A tájékoztatás alapján arra lehet következtetni, hogy az Üllői út, a Szentkirályi utca, a Mária utca és a Baross utca által határolt belső klinikai tömböt érinti a Semmelweis Egyetem energetikai felújításának következő üteme, innen helyeznek át több osztályt többek között a nemrégiben felújított, belakott, november végén pedig részben kiürített Tömő utcai épületbe. A hivatalos tájékoztatás szerint az érintett részlegek „jellemzően a téli hónapokban, de legkésőbb a fűtési szezon végéig működnek majd az egyetem egy-egy másik telephelyén”.

Lapunk információi szerint az átszervezés komolyabb házon belüli súrlódásokkal és az ellátás színvonalának sajnálatos esésével jár. Hiszen vannak olyan területek, amelyek most kénytelenek hátrahagyni a frissen felújított, nemrég birtokba vett ingatlanokat, és olyan körülmények között folytatni tevékenységüket, amelyek sok évtizeddel ezelőtti állapotokat idéznek.

• Mit érzékeltek a költözés előkészületeiből az érintettek, azaz a hospice-ellátásban dolgozók és a betegek?
• Van-e rá garancia, hogy a hospice-ellátás visszakerül az egyetem Tömő utcai épületébe a Rókus-kórházból, ahol sokkal rosszabbak a feltételek?
• Milyen kihívásokra kell megoldást találnia a Semmelweis Egyetemnek a felújítások ideje alatt?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!