Senki sem különálló sziget

Senki sem különálló sziget

Jelenet a Born in Auschwitz című filmből (Fotó: On The Spot)

A trauma hatása nem áll meg annál a generációnál, amelyik ténylegesen átéli, a megélt szenvedés hullámokat vet a leszármazottak életében is – mondja a Magyar Hangnak Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus.

A szenvedés különböző módokon hathat. Vannak, akik egy traumát követően pozitív pszichológiai változásokat tapasztalnak, ezt nevezzük poszttraumás növekedésnek. Ezek a személyek a fájdalmas élményeket követően általában mélyebben megélik az élet értékességét, türelmesebbé, elfogadóbbá válnak, jobban kezelik a problémákat, bátrabban fejezik ki az érzéseiket, kapcsolataik tartalmasabbá, mélyebbé válnak.

Ezzel szemben mások lelki sebei évek-évtizedek múltán is elevenen élnek, és akár életük végéig cipelik magukkal a fájdalom kitörölhetetlen emlékét.

Az Örökölt sors című könyv szerzőjét a bennünk élő múltról, a tragédiák kibeszéléséről, az akadályként tornyosuló emlékekről és az énközpontú szemléletről kérdeztük.

A teljes interjút a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!