Senki sem tudja, pontosan mekkora a baj

Senki sem tudja, pontosan mekkora a baj

Védõfelszerelést viselõ orvos a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették, máshol ez csak 50 százalék volt – ismerte el Kásler Miklós május elején a Spirit FM-nek adott interjújában. A miniszter szavaiból nemcsak arra lehet következtetni, hogy akit géppel kell lélegeztetni, az óriási veszélynek van kitéve, hanem arra is, nem mindegy, hogy az ország melyik részén, mely intézményében kerülünk olyan szerencsétlen helyzetbe, hogy életmentő beavatkozást kelljen végrehajtani rajtunk, hiszen van, ahol sokkal jobbak a túlélési esélyeink, mint máshol.

S hogy a helyzet helyenként még rosszabb lehet annál, mint amit Kásler miniszter vázolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pintér Sándor belügyminiszternek még márciusban írt, az RTL Klub által kiszivárogtatott leveléből lehet sejteni. A MOK ebben arról számolt be, hogy a gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása akár a 95 százalékot is elérheti.

A teljes cikket, benne a Magyar Orvosi Kamara kollégiumi elnökének véleményével, a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!