„Az ősöm 30 éven keresztül böjtölt és imádkozott, hogy megkapja a gyógyítás képességét”

„Az ősöm 30 éven keresztül böjtölt és imádkozott, hogy megkapja a gyógyítás képességét”

Pak Ence otthon, tanítványai körében (Fotó: Albert Enikő)

Így érkezünk meg Cimande falu egyik dombra felfutó utcájába, ahol a falubelieknél jóval nagyobb házban, sőt birtokon Pak Ence vár minket. A harmincas éveiben járó fiatalember híre messze földre elér, családja öt generáció óta foglalkozik csontkovácsolással, gyógyítással, sőt tanítványaik Jáva-szerte praktizálnak.

Hogy mi a különleges ebben a gyógymódban? A fiatalember szerint felmenői az indonéz harcművészet, a pencak silat gyakorlása közben szerzett sérülések ellátására fejlesztették ki a fogásokat. 

A titkos gyógymód részleteit persze nem fedi fel, magát patah tulangnak, csontkovácsnak mondja és nem szereti, ha varázslást emlegetünk. „Először is, ha szükséges, helyre tesszük a csontokat, a beteg testrészt az olajkeverékünkkel kezeljük.” A híres minyak cimande olajat bárki megvásárolja, online is kapható, Pak Ence panaszkodik, sokan hamisítják is. Márpedig a recept titkos.

A teljes cikket a Magyar Hang december 30-án megjelent újévi, 2022/1. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Pak Ence, Jakarta, jamu