Sokan csak a kerítésükig látnak

Sokan csak a kerítésükig látnak

Szemétszedés Gyálon (Fotó: Gyáli Önkéntes Szemétszedők)

Minden egy szeméttel teli gyáli területről indult. A környéken élő Nikolettet zavarta, hogy mindenki csak panaszkodik a látványra, de nem tesz semmit ellene, ezért kézen fogta a kisfiát, és összeszedték a szétszórt hulladékot. Ez 2017-ben volt. Nikolett ma már egy egyesületet vezet, amely rendszeresen szervez szemétszedési akciókat, gyümölcsfákat és növényeket oszt, közösségi komposztálást indított, kampányol és tesz is az újrahasznosításért, és még rászorulóknak is segít.

Az ember jobban érzi saját magát, ha tesz valamit a környezetért, a saját környezetéért – ezzel kezdi Cséfai Nikolett, amikor arról beszélgetünk, miként is lett belőle átlagos, fiatal gyáli családanyából egy környezetvédelmi egyesület, a Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesületének (Gyösz) elnöke.

 – Sokan csak a kerítésükig látnak, az a fontos, hogy a kerítésen belül legyen rendben minden, „a többi nem az én dolgom” – ezt a mentalitást tapasztalják, de azért így is azt érzik, hogy a figyelemfelhívással tudnak még többeket cselekvésre ösztönözni. Merthogy szerinte, szerintük igenis van értelme lokálisan is tenni.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!