Legendát nem lehet venni?

Legendát nem lehet venni?

Karim Benzema, a szaúdi élvonal címvédőjének, az Al-Ittihadnak az újonnan igazolt francia játékosa a Dzsiddában rendezett bemutatóján 2023. június 8-án (Fotó: MTI/EPA)

Argentína a tavalyi katari labdarúgó-világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától a torna nyitó fordulójában. A Lionel Messi vezette dél-amerikai csapatot darabokra szedte a sportsajtó, a győztesek számára pedig nem maradt el a jól megérdemelt jutalom: Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg minden játékosát egy-egy Rolls-Royce-szal ajándékozta meg. A sors iróniája, hogy az újdonsült autótulajdonosok a következő két találkozójukat elvesztették, így simán kiestek, míg Argentína a korai pofontól kijózanodva megnyerte a világbajnokságot. Hiába azonban a szakmaiság és a korlátlan mennyiségű pénz közötti látszólagos kontraszt, könnyen elképzelhető, hogy hosszú távon mégis Szaúd-Arábia diadalmaskodik, ami alapvetően alakíthatja át a labdarúgást.

A Perzsa-öböl menti monarchia számolatlanul önti a pénzt a sportba. Persze a nehezen felfogható méretű finanszírozás csak innen nézve követhetetlen, az arab állam bizonyára szigorú könyvelést vezet, a célok megvalósításához ugyanis minden fillért hatékonyan igyekeznek elkölteni. A cél a sport általi megtisztulás. Van mit elfelejtetniük a világgal, hiszen Szaúd-Arábia neve mára egyértelműen összefonódott az (állami) terrorizmussal, a politikai gyilkosságokkal, az emberi jogok semmibevételével, a nők elnyomásával, a kivégzésekkel és kínzásokkal. Mi lehetne jobb válasz az egyre keményebb nemzetközi kritikákra, mint a sport, amely a küzdelem szépségében feloldja, és lassan láthatatlanná teszi a bűnöket!

• Így robbantott bankot Szaúd-Arábia.
• Miből finanszírozzák a csillagászati összegű átigazolásokat?
• Az egészs szaúdi rendszert megváltoztathatja a foci?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!