Győzött a reálpolitika: Szaúd-Arábiába készül Joe Biden

Győzött a reálpolitika: Szaúd-Arábiába készül Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Fehér Házban 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/SIPA USA/Oliver Contreras)

Az elnökválasztási kampányban Joe Biden még azzal fenyegetőzött, hogy páriaállammá teszi Szaúd-Arábiát. Az amerikai elnök azonban ma már más hangot üt meg Rijáddal kapcsolatban. A közelgő félidős választások előtt elszabaduló üzemanyagárak letörését, Oroszország elszigetelését és Kína feltartóztatását fontosabbnak tartja az emberi jogoknál. Győzött a reálpolitika és az amerikai érdek. Joe Biden Szaúd-Arábiába készül.

Látványosan megromlottak az amerikai–szaúdi kapcsolatok. A moralizáló kedvében lévő Joe Biden Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása után emelt szót amiatt, hogy a háromnegyed évszázada Washington közel-keleti stratégiai szövetségeseként ismert Szaúd-Arábiában finoman szólva sérülnek az emberi jogok. A kampányában a demokrácia zászlaját felemelő Biden az amerikai titkosszolgálatok jelentésére hivatkozva aztán már elnökként alig leplezetten Mohamed trónörököst vádolta meg a The Washington Postban is rendszeresen publikáló, a herceget és a királyságot nyíltan bíráló újságíró meggyilkoltatásával.

A szaúdi vezetés erős embere erre annyira megharagudott, hogy ez már a két ország viszonyára is hatással volt. Olyannyira, hogy a háromnegyed évszázados, olajat a védelemért elvre alapuló stratégiai szövetség is veszélybe került. Rijád egyre inkább a saját útját kezdte járni, több esetben figyelmen kívül hagyva az amerikai érdekeket is.

• Mit tett Mohamed herceg korábban, amikor az amerikai elnök hívta?
• Mi lenne Washington célja?
• Milyen garanciákat vár eközben a Fehér Ház a nukleáris energia békés célú felhasználása terén?

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!