Vucic a magyarok voksait is bekebelezi

Vucic a magyarok voksait is bekebelezi

Aleksandar Vucic még védelmi miniszterként tárgyal 2012. december 7-én a Pentagonban tárcavezető partnerével, Leon Panettával (Fotó: Department of Defense)

Több mint 11 ezer szavazóval csökkent szűk két év alatt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatóinak száma Szerbiában, vagyis a délvidéki magyarok legnagyobb pártja elveszítette majdnem minden hatodik szavazóját. És bár a Pásztor István vezette magyar szervezet valószínűleg a következő hatalmi koalíciónak is részese lesz, sokan attól tartanak, hogy ez semmit sem fog javítani a magyarok érdekérvényesítési képességén.

– A magyarlakta településeken a listánk és a jelöltjeink jó eredményeket értek el, de azért mégsem kiválót – így értékelte a választási eredményeket Csonka Áron, a másik magyar párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnöke. Csonka pártja az Együtt Szerbia Győzelméért nevű ellenzéki listához csatlakozott, amely a szavazatok 13,6 százalékát szerezte meg. A politikus a VMSZ eredményeit jóval szerényebbnek látja, hiszen a magyar többségű községek nagy részében az SNS listája győzött, és a vajdasági magyarok legnagyobb pártja csupán négy községben volt képes megszerezni a szavazatok többségét. Így Pásztor István pártja ezúttal csak 6 képviselőt küldhet a szerb parlamentbe, szemben a két évvel ezelőtti választásokkal, ami után a VMSZ még 9 parlamenti képviselővel büszkélkedhetett.

• Milyen eredményeket értek el Vucicék a magyarlakta területeken?
•  Miért szavazott sok magyar Vucicra?
• Csökkenhet a magyarok érdekérvényesítő képessége?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!