Újabb diadalt hozhat a közöny az illiberálisoknak

Újabb diadalt hozhat a közöny az illiberálisoknak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucic szerb államfő a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre 2022. március 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Szerbia előre megy – sokunknak ismerős ez a választási szlogen, hiszen a Fidesz és a Szerb Haladó Párt (SNS) gyakorlatilag szóról szóra ugyanazzal a stratégiával célozta meg a szavazóbázisát, hogy megnyerje az április 3-ára kiírt parlamenti választást. Miközben egyik ország sem büszkélkedhet túl jó mutatókkal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a hírek mégis győzelmi jelentésektől voltak hangosak a kormánysajtóban. Szintén mindkét ország vezetése bedobta az árstopot néhány élelmiszerre és az üzemanyagra vonatkozóan, ahogy a szerb idősek is megkapták a nyugdíjukat kiegészítő pótlékot. A magyarországi viszonyokhoz hasonlóan a szerb ellenzék is alig kapott megszólalási lehetőséget a közmédiában, ellenben a kormánypárti sajtó rengeteget beszélt róluk, a pozitív kampány helyett a lejáratás lett a stratégia központi eleme.

Akadnak azért különbségek is. Mint emlékezetes, az előző, 2020-as választásokon a szerb ellenzék a bojkott mellett döntött, aminek pusztán az lett az eredménye, hogy kiszorultak a parlamentből. Habár az ellenzéki szereplők abban bíztak, hogy a bojkottal csapást mérnek a szerb kormány legitimitására, ez nem következett be, és nem csak azért, mert érvényesek lettek a választások.

• Mi a legfőbb különbség a magyar és a szerb ellenzék között?
• Hogyan indulnak neki a választásoknak a szerb ellenzék?
• Milyen nehézségei lehetnek Vucicnak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent, 2022/14. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!