Szétroppantották a Fideszt a belső viták Derecskén

Szétroppantották a Fideszt a belső viták Derecskén

A derecskei városháza: palota, forradalom

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Felforgatta Derecske közéletét a fideszes polgármester és a képviselő-testületi többség között kialakult feszültség. Június végén előbb a város önkormányzata oszlatta fel magát, később pedig a Fidesz helyi szervezetének felszámolását jelentette be Vitányi István, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője. A szervezet tagsága azóta kettészakadt. Egy részük Bordán Szabolcs polgármester, alapszervezeti elnök körül csoportosul, másik részük visszatért a polgári körös gyökerekhez.

A derecskei képviselő-testület feloszlatásából persze még nem feltétlenül kellett volna, hogy a Fidesz-alapszervezet megszüntetése következzen. Ám ez annak fényében nem meglepő, hogy a 8700 lakosú, hajdú-bihari településen ciklusok óta magabiztosan húzza be a kormánypárt az országgyűlési választásokat. Az önkormányzatot is a Fidesz dominálja: a polgármestert és a testület többségét is a kormánypárt adja hosszú ideje. Ezért volt meglepő, hogy 2018-ban Bakó István akkori fideszes polgármester bejelentette: nem vállal új ciklust a város élén. A Fidesz nehezen talált utódot, végül Bordán Szabolcsra tett, akinek a választáson egyetlen riválisa sem akadt. Bordán időközben a párt helyi alapszervezetének elnöki tisztségét is kivívta magának.

Az alapszervezetbeli feszültségek azonban összefüggnek az önkormányzaton belül kialakult vitákkal is.

• Mi vezetett az alapszervezeten belüli vitákhoz?
• Mi volt a problémájuk a városvezetéssel szembefordulóknak?
• Kié lehet a jövőben a polgármesteri szék?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!