Szilasi László: Üldözd a depressziót, ahol éred!

Szilasi László: Üldözd a depressziót, ahol éred!

A Térey-ösztöndíjjal 2020-ban elismert Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész Szegeden 2021. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

Mindenki kádárista reflexek szerint él, erre vagyunk bátorítva – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Szilasi László író, a Szegedi Tudományegyetem docense. Ő azon veszi észre magán a kádári időket, ahogy az egyetemhez áll. – Valamikor régen nagyon szerettem az egyetemet. Az oktatási munkát persze most is kedvelem, de amúgy pokol az egész – mondta. Onnantól van ez az érzése, hogy a Fdiesz-kormány rákényszerítette kultúráját az intézményekre. – Mikor idekerültek a kancellárok, nagyjából onnantól. Ó, nem rossz arc a mi kancellárunk. Mégis sikerül mindig úgy elosztani a pénzt, hogy érvényesüljön a legfelsőbb akarat – fogalmazott.

Az író beszélt arról is, hogy amikor Horger Antal kirúgta József Attilát, az valamiféle nagy egyetemi traumává vált. Mint mondta, ők már csak azért sem fogják kirúgni a mai József Attilát, mert mindenki megtanulta a leckét, „ne legyél olyan szemét, mint amilyen Horger Antal volt”. – Szóval nem tudom, mit kéne csinálni ahhoz, hogy valakit fenyegessen a kirúgás réme. Netán Viktorról írni valami csúfolódót! – közölte.

• Miket szokott magán észrevenni, amik a kádári időket idézik?
• Miben vagyunk mások mi, mint a XIX. századi emberek, akikről a Tavaszi hadjáratban ír? Miben ugyanolyanok?
• Az írásnak kedvezett a járványidőszak?
• Miről kell beszélni most az egyetemi alapképzésen, amikről pár éve még nem kellett?
• Valóban depressziós a mai napig?