Talán még sose voltak ennyire rosszak a magyar-lengyel kapcsolatok

Talán még sose voltak ennyire rosszak a magyar-lengyel kapcsolatok

Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor 2018-ban Budapesten, a szmolenszki légiszerencsétlenség emlékmńvének felavatásán (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

 

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának magyar diplomáciai szempontból talán az egyik leglátványosabb fejleménye a lengyelekkel – és ezzel párhuzamosan a V4-ekkel – való kapcsolatunk szinte példa nélküli mélyrepülése. Nemcsak az idő rövidsége – néhány hét –, hanem az egész politikai horizontja is meglepő: a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ugyanis az orosz agresszió előtt a magyar kormánypártok legszorosabb szövetségese volt Európában. Mondhatni, kéz a kézben együtt vívták a „szabadságharcukat” Brüsszellel szemben.

Aztán idén február végén az orosz tankok benyomultak Ukrajnába, és a két politikai erő olyan távolra került egymástól, hogy ha nem ismernénk az előzményeket, azt hihetnénk, régóta esküdt ellenségek. De vajon hogyan válhatott ilyen rövid idő alatt ennyire fagyossá a PiS és a Fidesz–KDNP viszonya? S lehet-e mindebből visszaút? A lengyel–magyar kapcsolatokról és az elhidegülés hátteréről beszélgettünk Mitrovits Miklóssal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közép-Európa Kutatóintézetének polonista tudományos főmunkatársával.

– Látszik, hogy a magyarok a közösségi médiában, az újságcikkekben, az online médiában és egyébként a hétköznapi élet lassan majd minden területén negatív szereplővé váltak. Ez persze abból is adódik, hogy a Fidesz negyedszer nyert kétharmaddal. Nagyon könnyű tehát most kívülről az egész magyar társadalmat azonosítani a Fidesz politikájával. És onnan nem látszanak azok a törésvonalak, amelyek egyébként megvannak a magyar társadalomban is – mondja Mitrovits Miklós.

• Honnan erednek a lengyelek oroszokkal szembeni ellenérzései és ennek milyen geopolitikai kicsengései vannak?
• Mi az oka annak, hogy Varsó mereven elzárkózik az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban?
• Miért tekinthető példa nélkülinek Lengyelország magyarokkal szembeni elhidegülése?
• Miért nem értik a lengyelek a magyarokat?

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!