Tamás Gáspár Miklós: Ez a rendszer a konzervativizmusnak árt a legjobban

Tamás Gáspár Miklós: Ez a rendszer a konzervativizmusnak árt a legjobban

Tamás Gáspár Miklós (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ez a rendszer a konzervatizmusnak árt a legjobban, mert – a maga rögtönzött parancsolgatásaival – nem tisztelheti és nem értheti a hagyományt - többek között erről beszélt lapunknak Tamás Gáspár Miklós.A filozófus szerint ha a hagyományon a repressziót értjük, akkor csak félreértjük, és a konzervatizmus egyik legnagyobb erénye valójában az ironikus szkepszis és a múlt iránti gyöngéd megértés volt. Ennek viszont nem kedvez a magyar korhangulat, tette hozzá.

Az Antitézis kötet szerzőjét kérdeztük a jelenlegi aktuálpolitikai kilátásokról is. Mint mondta, nem véletlenül kerüli mostanában ezeket a témákat, de azért nem fogadott teljes hallgatást. – Az az ellenzéki koncepció, amely szerint a jogállam maradékainak a fölfüggesztésével kell jogállamot teremteni, képtelenség. S ami mögötte van, a megtorlás vágya, amit az „elszámoltatás” jelent, az Orbán-hívek politikai és szakmai diszkriminációjára való fölhívás, morálisan elfogadhatatlan. Ebből csak zűrzavar lehet, de gyakorlatilag alkalmasint semmi. Hiszen az orbáni „mélyállam” pozíciói annyira szilárdak (lásd például a magyarországi egyetemek elkobzását), hogy más, mint Orbán-színezetű kormányzás békés körülmények között aligha lehetséges – fejtette ki.

  • Milyen esélyeink vannak Európának ezen a tájékán? Van kiút az összeszerelőállam-létből?
  • Orbán Viktor egyenesen kávézni hívta lassan tíz éve. Volt olyan kormányközeli szereplő, akivel valóban le is ült?
  • Volt olyan ügy, ami kapcsán utólag megbánta, hogy hitt benne?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang április 30-án megjelent, 2021/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!