Teljesen átalakítja a hadászatot a mesterséges intelligencia

Teljesen átalakítja a hadászatot a mesterséges intelligencia

A légierő egyik katonája járőrözik a Ghost Robotics vállalat Vision 60 elnevezésű robotkutyájával egy 2020 szeptemberi hadgyakorlaton a nevadai Nellis légibázison (Fotó: Cory D. Payne/US Air Force)

Ha a csapatainkat nem szereljük fel mesterséges intelligenciával (MI) bíró eszközökkel, akkor alulmaradnak a csatamezőn. Amennyiben az Egyesült Államok nem tartja a lépést Kínával, úgy 2030-ra elveszítheti katonai, technikai világelsőségét – nagyjából így lehet összefoglalni azt a 756 oldalas jelentést, amelyet az MI harcászati alkalmazási módszereiről, fejlesztési irányairól készített a Fehér Ház és az amerikai kongresszus számára egy erre felkért szakértői bizottság. A Google egykori feje, Eric Schmidt vezette testület nyomatékosan azt ajánlja az új elnöknek, Joe Bidennek, hogy utasítson vissza minden mesterséges intelligenciával működő autonóm fegyverrendszer globális betiltására vonatkozó kezdeményezést.

Úgy vélik ugyanis, hogy Kína és Oroszország amúgy is fittyet hányna egy ilyen egyezményre. S miközben Amerika és szövetségesei lemaradnának a fejlesztésekben, Pekingnek és Moszkvának nem lennének emberi jogi aggályai a fegyverek bevetésével kapcsolatban. A szakemberek szerint a washingtoni törvényhozásnak még gyorsabban kell lépést tartania a kihívásokkal, mert minél tovább halogatják a döntéseket, annál jobban lemaradhat riválisaitól.

Az MI-technológiák harcászati alkalmazásának vannak komoly ellenzői is. A Campaign To Stop Killer Robots (Kampány a gyilkos robotok leállítására) nevű szervezet szerint az önműködő fegyverek használata a nemzetközi jog súlyos megsértéseihez fog vezetni.

A teljes cikkben még erről is szó van:
• A szakértők szerint mennyit kellene költeni a védelmi és a nem védelmi célú mesterséges intelligencia fejlesztésre?
• Hogy kellene az amerikai kormánynak elcsábítani a kutatókat?
• Miért támogatja Joe Biden elnök a hazai mikrocsip-gyártókat?
• Hol használ már mesterséges intelligenciát az amerikai hadsereg?

A részletek kiderülnek a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában megjelent teljes cikkből. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!