Teremtő rombolás?

Teremtő rombolás?

Dunai látkép az épülő Mol-toronnyal 2021 tavaszán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az egyetemi előadóteremből, ahol az élhető városokról beszélek hallgatóimnak, épp rálátni az embertelen agyon- és túlépítésben haldokló Kopaszi-gát ékességére, az épülő Mol-toronyra. A magyar multi hatalmát hirdető, 120 méter magas irodaház ezentúl a budai panoráma kikerülhetetlen része lesz, a NER falloszaként mered az égbe. Öregedő önkényuralmi rendszerek kedvüket lelik az ilyen sziklaszilárdan vertikális szimbólumok nézegetésében.

Az egyetemi kampusz túloldalán, a Petőfi hídnál ugyanakkor a Műegyetem V/2 épületének bontása zajlik. Hetek óta figyelem, micsoda őrületes munka; mennyi energiát, például milyen irdatlan tömegű vizet igényel (tisztított ivóvizet, nincs más a vezetékben) akár csak egy ilyen kis hétemeleteske épületnek a bontása is. Ötven esztendeje épült, ideje megszabadulni tőle: szebbet, nagyobbat, magasabbat építeni a helyére.

Újbuda központja az Etele és a Tétényi út kereszteződésénél még csak negyvenéves. Népszerű, forgalmas épületegyüttes sokféle szolgáltatással, siralmas állapotban. Most az is bontásra vár, felújítani, mondják, már nem éri meg. (Kinek nem éri meg?) Az értékes telekért versengő üzleti befektetők majd újabb magasépületekkel nyomasztják a mindinkább falanszterré váló Újbudát, az biztosan megéri. (Kinek éri meg?) Az Etele út másik végén, a Kelenföldi pályaudvar két oldalán máris ott éktelenkedik két épületóriás, mintha a földből se perc alatt kinőtt kínai megapoliszok egyikébe érkeznénk, amikor a vonat befut az állomásra. Az az igazság, hogy ebben a minden emberi léptéktől elrugaszkodott nagyságrendben nemigen lehet szépet építeni – bár ebben az esetben, mondjuk, ez a szempont szemlátomást föl sem merült.

• „Az új épületek sokaságára elsősorban azoknak van szükségük, akik építik-rombolják őket.”
• „A vas és az üveg előállítása a legnagyobb fajlagos energiaigényű technológiák közé tartozik.”
• „Gondolunk-e az épületeinkből visszamaradó bontási törmelék, magyarul sitt jövőjére?”

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!