Tetszettek volna felkészülni! – Avagy a rendszer nem tűnik el, csak átalakul

Tetszettek volna felkészülni! – Avagy a rendszer nem tűnik el, csak átalakul

Orosz Anna, a Momentum képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Vajon mi lesz Magyarországgal a NER után? Gondolkodunk egyáltalán ezen? A NER szimpatizánsai nyilván nem, hisz abban bíznak, ezzel a rendszerrel végleg beteljesült a magyar történelem. Ha a magyarok istene létezik, szerintük minimum 1000 évig minden így marad. A NER-en kívüli világ egy jelentős részét meg azért nem foglalkoztatja a fenti kérdés, mert nem is lát el odáig. A lényeg Orbántól megszabadulni, ami már önmagában akkora lelki orgazmus lenne emitt, hogy minden egyéb következmény érdektelen. A leváltás, a legyőzés a legfontosabb, a „mi lesz utána?” kérdést pedig értelmiségi okoskodásnak, a probléma felesleges absztrahálásának tekintik. Ez azonban óriási hiba. Ráadásul nem is új keletű a magyar ugaron. Én kimondottan a legfontosabb feladatnak tekintem az ezzel kapcsolatos mély és strukturált gondolkodást és felkészülést. Ha nincs válaszunk a NER utánra, nem ugyanabba a folyóba fogunk megint lépni, hanem ugyanabba a posványba. (Nemrég előadást tartottam erről a Második Reformkor Alapítvány első disputáján. A Youtube-oldalamon bárki megtalálja.)

Többször elmondtam, leírtam már, sohasem szeretjük hallani, de mi nem vagyunk rendszerváltó nemzet. Az elmúlt 500 évünkben lényegében sohasem működött. A szuverenitásunkat korlátozó formáktól nem mi, hanem egy külső erő vagy a történelem szabadított meg bennünket, így rendre cseberből vederbe estünk. A szuverenitásunkat visszaadó hatalom rendre a szuverenitásunk új bitorlója lett. Ha mégis megpróbáltuk a szabadságunkat kivívni, azt leverték. A XX. században nyolc rendszerváltást is átéltünk, de azok sem egy szuverén és önmagát becsülő nemzet érzetét kölcsönözték nekünk, hanem egy, a történelem viharos óceánján hánykolódó, megroppant bárka tűnik fel a szemünk előtt, amelynek fedélzetén a megmaradt, csöppnyi legénység is egymást gyilkolja. A rendszerváltások három csoportja nálunk: a „nem mi csináltuk”, a „nem sikerült” és a „bosszú a másik magyar ellen”. Ilyen tapasztalatok után persze hogy sokan nem szeretnek ezzel a kérdéssel foglalkozni. Pedig ahogy mondtam, nagyon kellene, mert a NER is megszűnik majd. Hogy mikor? Nem tudni. Miként? Nem tudni? Egy biztos: meg fog.

• Miért inkább endszerátalakulásokról kellene beszélnünk rendszerváltások helyett?
• Miért vér és mocsok sarjadna csak egy forradalomból?
• Miért kell elkezdeni készülni a NER utánra és hogyan kell ezt tenni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!