„Ha gondolkodni mersz, azonnal ellenség leszel”

„Ha gondolkodni mersz, azonnal ellenség leszel”

Thuróczy Szabolcs és Váradi Gergely (Fotó: HBO)

Megjelenésünk napján, pénteken kerül fel az HBO Maxra egy nagyszabású magyar sorozat, A besúgó első évadának utolsó epizódja. Ez az első teljes egészében hazai fejlesztésű filmes produkció, amelyet egy időben hatvanegy országban sugároznak. Az ügynökkérdést feldolgozó, a nyolcvanas évek közepén játszódó történet hatalmas siker: itthon többen nézték meg, mint a szintén áprilisi premierrel indult új amerikai szuperprodukciót, a Batmant. Az egyetemista társairól jelentő besúgót egy fiatal színész, Váradi Gergely játssza, tartótisztjét Thuróczy Szabolcs alakítja – velük beszélgettünk.

– Fontos lenne tiszta vizet önteni a pohárba, és nem értem, hogy eddig miért nem történt meg. Folyik a kommunistázás, riogatnak vele óriásplakáton, de az előző rendszer szereplőit nem számoltatják el. Az állam feladata lenne kitalálni ennek a módját – fogalmazott Váradi Gergely annak kapcsán, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes többsége immár két tucatszor szavazta le az LMP törvényjavaslatát az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról.

Thuróczy Szabolcs pedig arról is beszélt, hogy a filmben megjelenő időszak, a '80-as évek nem volt egy rossz kor abban az értelemben, hogy a nehéz körülmények ellenére is maradandó zenék, filmek, könyvek születtek, amelyek nem fognak elporladni. Ugyanakkor szerinte a  művészet kicsit hasonlót élt meg, mint most: azért lehetett csinálni dolgokat, de sokkal szolidabb körülmények között, mint a rendszer kegyeltjeinek.

• Máris közéleti vita lett abból, hogy hiteles vagy nem A besúgó. Mit gondolnak erről?
• Gergely a Vas utcai blokádról járt a sorozat castingjára. Gondolkodott azon, vajon az akkori Free SZFEsek között volt-e besúgó?
• Mit gondolnak, miért lett ekkora siker? A nézők jelentős része nem is élt akkor, amikor játszódik.
• A mai színészeknek nem azon kell gondolkodniuk, hogy aláírnak-e a tartótisztnek, vagy nem, hanem azon: vállalnak-e szerepet az ElkXrtukban vagy más kurzusfilmben, elmennek-e a Színházi Olimpiára stb. Lehet jól dönteni?
• Mennyivel nehezebb sorozatot forgatni, mint egy játékfilmet? És mennyivel nehezítette az, hogy éppen egy világjárvány kellős közepén jártak?
• Van hierarchia a forgatáson, vagyis egy tapasztalt színész jobb elbánásban részesül, mint egy pályakezdő?

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!