Tiszta lelkiismerettel nem állítható, hogy az intenzívek bírják a terhelést

Tiszta lelkiismerettel nem állítható, hogy az intenzívek bírják a terhelést

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

– Ma Magyarországon senki nem tudja, pontosan hány intenzív ágy van, hány ember intenzív terápiás ellátását tudják megfelelő minőségben ellátni. A hangsúly a megfelelő minőségen van, amelyről csak akkor beszélhetünk, ha egy ápolóra két, maximum három beteg jut. Ha ez nem teljesül, akkor minden beteg túlélési esélye óriásit romlik. Azoké is, akik egyébként valószínűleg menthetők lennének. Mi most ezt csináljuk – fejtette ki lapunknak az egyik központi covid intenzív osztály aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosa. A nevét azért nem írjuk le, mert a munkahelye nem adott engedélyt a nyilatkozásra.

A szakember rámutatott arra is, ahogy azt több nyugat-európai ország, vagy Szlovákia is megtette, a magyar kormánynak is ideje beismerni, hogy az egészségügy képtelen ellátni ennyi covidost. – Ilyen helyzetben nemzetközi segítséget kell kérni. Olaszországnak, Spanyolországnak, Belgiumnak, vagy Portugáliának ez nem derogált, amivel emberéleteket nyertek – mondta az aneszteziológus.

Gulyás Gergely eközben arról beszélt, hogy megfeszített munkára van szükség ahhoz, hogy a kórházak a betegeket ellássák, de kapacitásprobléma nincs, minden ezzel ellentétes hír az valótlanság, álhír.

A teljes cikket a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!