Titkolt Emmi-vizsgálat: több mint 40 milliárd forint lenne a műtőklímák rendbehozása

Titkolt Emmi-vizsgálat: több mint 40 milliárd forint lenne a műtőklímák rendbehozása

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Szeptember utolsó napjaiban lezárult az alapvető jogok biztosának a műtők légcseréjével, klimatizálásával kapcsolatos vizsgálata, amely – ahogy az a megállapításokat összefoglaló jelentésből kiderül – a Magyar Hang 2019 nyári cikksorozata alapján indult. (Az alapvető jogok biztosának beszámolója bár szó szerint idéz cikkeinkből, lapunk nevét természetesen nem említi, csupán „sajtóhíradásokra” és egy parlamenti képviselő felszólalására hivatkozik.)

Ahogy arról 2019 nyarán hírt adtunk, az ország legpatinásabb egészségügyi intézménye, a Semmelweis Egyetem több műtőjében nyáron közel 40 Celsius-fokban voltak kénytelenek operálni az orvosok, mert nem működött a klímaberendezés. Beszámoltunk arról is, hogy a problémáról évek óta tudnak az illetékesek, ám néhány, a fertőző levegő melegágyának számító mobil klíma beüzemelésén – no meg a fertőzéssel kapcsolatos adatok eltitkolásán – kívül tavaly nyárig nem sok minden történt.

Ám azóta – ahogy az az ombudsmani jelentésből kiderült –, a legproblémásabb műtőkben végrehajtották a szükséges fejlesztéseket. Cikkeinkben idéztük „Az országos tiszti főorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentumot is, amely rögzítette: a levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, amely képes óránkénti 20-szoros légcserére, és legfeljebb 25 fok tartására. A dokumentum külön pontban hangsúlyozza: a split klíma és a mobil klíma alkalmazása növeli a sebfertőzés kockázatát, így azok nem alkalmazhatók.

A teljes cikket és az ombudsman megállapításait a Magyar Hang október 8-án megjelent, 2021/41. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!