Tíz éve vette át Észak-Koreát a „Kedves Vezető” legkisebbik fia

Tíz éve vette át Észak-Koreát a „Kedves Vezető” legkisebbik fia

Kim Dzsongun (középen) észak-koreai katonai vezetők között Phenjanban 2021 októberében. Bólogató slepp (Fotó: Reuters)

 

Phenjan külterületén suhant páncélozott szupervonatán Kim Dzsongil, amikor tíz éve, 2011. december 17-én valószínűleg egy szívroham végzett vele. Később a dél-koreai sajtó arról cikkezett, hogy halála valójában egy „dühroham” után következett be.

Bármi is végzett Kim Dzsongillel, őt végül a legkisebb fia, a 2011 év végén mindössze 27 éves Kim Dzsongun követte az ország élén. Tíz éve sokan úgy gondolták, a legkisebb fiú színre lépésével megindulhat Észak-Korea felpuhulása, de az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy Kim Dzsongun csupán csak egy báb lesz. Mára kiderült, hogy a rezsim még keményebb lett, Kim Ir Szen unokája pedig mindenkit eltakarított az útból, aki csak egy kicsit is veszélyes lehet a hatalmára.

Sok minden nem szivárog ki északról, ám egy beszámoló szerint a szankciók és a 2020-as heves áradások miatt megtizedelt terméshozam újabb katasztrófa felé sodorja a kommunista rezsimet, tízmillió emberre várhat megint komoly éhínség. Vannak, akik már a lakásukat, házukat árulják, hogy élelmiszert és tiszta ivóvizet szerezzenek.

• Milyen „csodás” eseményekről számolt be az észak-koreai állami hírügynökség Kim Dzsongil tíz évvel ezelőtti halálakor?
• Hogy került hatalomközelbe a legkisebb fiú, Kim Dzsongun?
• Ki vehették volna még át az észak-koreai rezsimet, és mi lett velük?
• Mekkora lehet az átlagkereset Észak-Koreában?
• Milyen bizarr törvények vannak még hatályban a világ talán utolsó igazi kommunista rezsimjében?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!