Tóka Gábor: Cinikus lókupec és impotens szalmabáb

Tóka Gábor: Cinikus lókupec és impotens szalmabáb

Tóka Gábor (Fotó: Fotó: CEU/Végel Dániel)

Az ellenzék jelenlegi képe alapján nehéz elképzelni, hogy jövő tavasszal pár hónap alatt sikeresen lezajló rendszerváltás kezdetét várhatnánk – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Tóka Gábor.

A politikai elemző kifejtette ugyanakkor, hogy minél közelebb kerül az ellenzék a sikerhez 2022-ben, annál többet tanul és erősödik a következő menetben egészen addig, amíg le nem váltja a rendszert. – Eközben persze feloszlik pár párt, megbukik egykét pártelnök, és örökre kudarcként rögzül az emlékezetben néhány olyan politikai vállalkozás, amely hosszabb távon a siker fontos kovácsának bizonyult, mint például a múltban a 2018-as taktikai szavazási kampány, vagy később a rabszolgatörvény- ellenes tüntetések – mondta.

Tóka Gábor kitért arra is, hogy például a Mészáros vagyona, legalábbis amit ismerünk, tizedakkora, mint a legnagyobb cseh magánvagyon. Nem annyira ezeknek a szereplőknek és vagyonoknak a számossága és jogi bebetonozottsága áll a demokratikus kormányzás útjában, mint inkább az, ha azok továbbra is egy katonai fegyelemmel működő politikai szervezet füttyszavára mozognak.

• Melyek a fideszes mélyállam azon elemei, amelyeket mindenképpen le kellene bontania egy esetlegesen a jelenlegi ellenzékből összeálló új kormánynak?
• Mit lehet tenni a Kína és Oroszország felé történt elköteleződésekkel?
• A törvényesített rablásra lehet-e válasz az elszámoltatás?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang május 7-én megjelent, 2021/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!