Törőcsik Franciska: Nem járunk élen abban, hogy szembenézzünk a múltunkkal

Törőcsik Franciska: Nem járunk élen abban, hogy szembenézzünk a múltunkkal

Törőcsik Franciska (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A metoo-hullám elindított ugyan pozitív változásokat, de még mindig rengeteg csontváz van a szekrényben. Különben sem járunk élen abban, hogy szembenézzünk a múltunkkal – mondja interjúnkban Törőcsik Franciska, a nemrég bemutatott Cicaverzum című film főszereplője. Az abszurd szerelmi háromszög egyik tagja a férfihangon megszólaló fekete macska, aki teljesen megbabonázza a színésznő által alakított karaktert. A szürreális humorral teli film olyan fontos témákról szól, mint a magány, a félelmek és a lelki bántalmazással járó kapcsolatok. Törőcsik Franciskával a visszaélésekkel kapcsolatban tapasztalható változásokról, a rosszul megfogalmazott mondatokról és a belső iránytű fontosságáról beszélgettünk.

Szeleczki Rozália új filmje, a Cicaverzum kiemelt témáját adják a lelkileg bántalmazó kapcsolatok. A színházakban az elmúlt öt-hat évben is előkerült a téma a különféle zaklatási ügyek által. Hogyan éli meg Törőcsik Franciska az egészet? Tapasztal előrelépést? – A kulcs alapvetően a hatalommal való visszaélés, nem élezném ki nők és férfiak ellentétére. Még ha nyilván több férfi is van vezető szerepkörben. A metoo-hullám elindított ugyan pozitív változásokat, de még mindig rengeteg csontváz van a szekrényben. Haladunk, de olykor azért vissza is lépegetünk. Sajnos sokszor szembesítés nélkül megússzák a bántalmazók, vagy később felmentik őket, és dolgoznak tovább – mondja a színésznő interjúnkban. Saját maga is átélt hasonlót: – Az én esetem kapcsán volt bennem egy erős lázadás, aminek általában hangot is adtam. De sokszor a következmény az lett, hogy nem folytathattam a közös munkát. Arra jutottak, hogy velem nem lehet együtt dolgozni – mondja. Sok módja van szerinte az elbizonytalanításnak. Például az a mondat, hogy „hú, de kikerekedtél”, szerinte nem hangozhatna el egy vezető beosztású ember szájából.

• Volt már ennyire különös filmszerepe korábban?
• Nemzetközi karrier lebeg célként a szeme előtt?
• Tapasztalja az aknákat, amiket kerülgetni kell?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!