Új színt hozott az avantgárdba, mégis feledték: ki volt Kassák Lajos húga?

Új színt hozott az avantgárdba, mégis feledték: ki volt Kassák Lajos húga?

A bécsi Ma munkatársai 1922-ben: Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Ujvári Erzsi, Simon Andor, Kassák Lajos, Simon Jolán és Barta Sándor (Fotó: Wikipédia)

 Hányan olvasnak ma Újvári Erzsi-verseket? A többség feltehetően arra sem tudna válaszolni, ki volt a fiatalon, 1940-ben elhunyt költőnő. Akinek pedig előnyére válhatna a neve, ha nem váltott volna Újvárira. Kassák Lajos húgáról van ugyanis szó, aki bátyjához hasonlóan a magyar avantgárdot gazdagította műveivel, szabadverseit a tízes-húszas években jegyezte. Igaz, megmaradt egykötetes alkotónak, az 1921-es Prózák után több már nem jelent meg életében.

Azért írt még többek között riportokat és novellákat, de ezek ma már a verseinél is kevésbé hozzáférhetőek. Utóbbiak viszont olvashatóak, köszönhetően az 1986-os, Csikorognak a kövek című válogatáskötetnek. Ebben emlékezett úgy édesanyjára Barta Zsuzsa, „mint fáradtan házimunkát végző vagy betegen fekvő asszonyra. Most találkoztam vele mint költőnővel, jóval negyven évvel halála után, és verseiben felismertem egy másik embert – tehetséges, gondolkodó írónőt.”

• Miért ismerhetik olyan kevesen Újvári Erzsit és Barta Sándort?
• Milyen értelmiségi csapda állt Újváriék előtt?
• Milyen új témákat hozott be Kassák húga a költészetbe?